חכמינו זצ"ל אומרים תפילה עושה מחצה,
והרי חייב להיות ברור שלא יכול להיות ש"תפילה עושה מחצה" פירושו חצי בקשה מקבלים וחצי לא מקבלים,
כלומר: בחור מתפלל לזיווג הגון ?! יקבל חצי בחורה או חצי הגון,
אברך מתפלל שאשתו תכנס להריון ?! יקבל חצי הריון,
יתפלל לפרנסה ?! יקבל חצי פרנסה,
ועוד: אם צריך הוא מיליון יורו ?! שיבקש שני מיליון, האם יקבל חצי ??? ובעצם קיבל מה שהא צריך באמת ??
ולכן עומק דברי חכמינו היא שאדם מתפלל ?! חצי צריך הוא בעצמו לעשות, וחצי האחר יקבל משמים,
ובלי החצי שלו ?! לא יקבל כלום,
כלומר: לא יעזור שום תפילה אם לא נעשה את החצי שלנו, ואז התפילה תתן את החצי השני,
אבל אין מצב להתפלל ולקבל חצי, כלומר אין לקבל חצי, יש רק להשיג את הכל ביחד עם עשיה,
בחור שצריך שידוך טוב והגון ?! צריך קודם בעצמו להיות הגון, ואחרי זה לדאוג לחפש טוב טוב וגם כמובן יתפלל,
ואז בשנהים ביחד ימצא באמת בחורה טובה,
אבל אם הבחור לא הגון ?! אז לא יעזור תפילות לעולם,
אברך שמתפלל שאשתו תוליד ?! צריך לעשות הכל, רופאים טובים ומומחים וכדומה, ואז באמת אלוקים יעזור לו,
אבל אם לא יעשה כלום בעניין ?! לא יעזור תפילות לעולם,
אברך שמתפלל לפרנסה ?! צריך הוא לעשות הכל להרוויח כסף, ואז ביחד עם התפילה בוודאי אלוקים יתן שיצליח לו,
אבל אם לא יעשה כלום בעניין ?! לא יעזור שום תפילות,
וכאן הבן שואל:
בשביל מה בכלל להתפלל ??? הרי אם אני עושה הכל אז למה להתפלל בכלל,
וגם נקח בחשבון את העניין הפילוסופי שלאלוקים אין אזניים לשמוע ועיניים לראות וגם לא עושה שינויים כי לא יכול להיות שיתחרט על גזרותיו,
אז מה עוזר לנו תפילות ??
1, אני במילא צריך להשתדל ולעשות לבד,
2, אצל אלוקים אין שינויים, ואין מחשבה שניה אצלו,
ובכן, יש הרבה סיבות שצריך\חייבים להתפלל,
א,) יראת שמים, (על דרך אם אין יראת אלוקים ויהרגוני)
ב,) להודות לאלוקים, (אפי' מחמת ספק זה לא הגון לא להודות לו, אולי הוא כן קיים, אולי כן שומע,)
ג,) תפילה כגורם ראשי לתשומת לב, (אם זה לחפש שידוך טוב, ואם זה לחפש עבודה, ואם זה לחפש רופאים טובים,)
ד,) תפילה להזדהות עם הזולת, (במילא יבוא העשיה לזולת ולעצמו,)
ה,) תפילה בציבור כגורם רשאי לשייכות חברתית, ומתוך זה גם לקנאת סופרים, ( לטובת עצמו ולזולת, לכל צרכיו אם זה להשיג שידוך\עבודה\יעוץ רפואי\עזרה בעסקים וכדומה,)
ו,) תפילה לרוחניות כגורם ראשי לתשומת לב להיות טוב, (עצם נוסח התפילה גורם לתשומת לב לעניין,)
ז,) תפילות לבנים ובנות שהם יהיו יראי שמים ?! (וכן לנכדים ונינים)
א,) יראת שמים, (על דרך אם אין יראת אלוקים ויהרגוני)
כידוע האנושות עוד לא מצא פיתרון לבעיה של יראת שמים, כלומר אין דרך להבטיח שהאדם לא יעשה רע בסתר או במחשבתו, למשל:
אשתי יודעת שאם אני אומר לה שאני אוהב אותה, אין לה ספק בזה כלל משום שיש לי יראת שמים ולא השקר לה,
(אם יש לי יראת שמים כמובן,)
לדוגמה עניין השנאה:
השנאה גורם לכל הצרות באנושות מאז ומעולם,
במילא אנו רואים שמחשבות רעות אי אפשר למנוע רק על ידי יראת שמים,
ולכן חייבים להתפלל, מבחינת והשבות אל לבבך כי השם הוא אלוקים וכו',
ב, להודות לאלוקים, (אפי' מחמת ספק זה לא הגון לא להודות לו, אולי הוא כן קיים, אולי כן שומע,)
1, לאלוקים פילוסופי גם צריך להודות,
2, אפי' הכופרים חייבים להודות מחמת הספק,
3, זה גורם להיות הגון לו והגון לזולת, (כלומר אין שום דבר שקיבלנו כמובן מעליו, במילא הגון היא להודות לו, ולכן נדע גם להודות לזולת ולא נחשוב שהעזרה מובן מעליו,)
4, גורם לתשומת לב למה שנתן לנו חינם, כל חוקי הטבע הנפלאים וכדומה,
5, עצם התשומת לב לטוב ?! גורם לשמור על הטוב שנתן לנו, (הרי ידוע לנו שכל הטוב שיש יכולים לקלקל, מתוך עצלות, למשל: לא לאכול אוכל בריא, או לא להפעיל את הכשרונות שנתן לנו,)
ג, תפילה כגורם ראשי לתשומת לב, (אם זה לחפש שידוך טוב, ואם זה לחפש עבודה, ואם זה לחפש רופאים טובים,)
כידוע מידת העצלות היא היא האסון הגדול ביותר להאדם, וק"ו לאיש רוח,
איש רוח: לא רק שיש לו את העצלות כמו לכולם ?! יש לו גם את השכל והחכמה להבין שכלום לא יעזור לו,
ולכן עצם התפילה גורם לתשומת לב לעשיה,
מתפלל כל יום לזיווג הגון ?! הוא ידאג להשיג זיווג הגון, גם השתדל להיות בעצמו הגון,
מתפלל כל יום על פרנסה ?! הוא ידאג לעשות משהו בעניין,
מתפלל כל יום על חולי ח"ו ?! הוא ידאג לעשות משהו בעניין,
מה שאין כן האדם שמתעצל או מיואש מתוך רוב שכל וחכמה שיש לאיש הרוח, (כידוע: חכמת חיים אין להם, את זה יש רק לסבתות,) הם הרי לא מתפללים ולכן אין להם מי שיזכיר להם שהם מתדרדרים לשאול, אם בבריאות ואם בלעשות משהו עם עצמם,
ד, תפילה להזדהות עם הזולת, (במילא יבוא העשיה לזולת ולעצמו,)
כידוע אין קיום לאדם בלי זולתו,
כלומר: האדם חייב חברה בשביל קיום עצמו, (אי אפשר להיות ולחיות לבד,)
ולכן חייב להזדהות עם הזולת והחברה שנולד בא,
עצם ההזדהות גורם עשיה לזולת, ולכן גם מקבל מהזולת את הצרכיו שחייב מהזולת,
זה בעצם בכל התחומים, שאנו מזדהים עם האחר ?! אנו עוזרים לו, וכן להפך שאנו צריכים עזרה,
שאנו מתפללים כל יום בשביל כל האומה ?! אנו דואגים לכל האומה הלכה למעשה,
שאנו מתפללים כל יום לשלום היהודים במדינה ?! אנו דואגים ליהודים שבמדינה הלכה למעשה,
שאנו מתפללים כל יום לשכן החולה ?! אנו נעזור לו,
מה שאין כן אם לא מתפללים, אין את התשומת לב לעניין, שומעים שהשכן חולה, ומנענים את הראש לרגע מכאב הלב, אבל מיד שוכחים מזה, כמו כל החדושות הרעות ששומעים ורואים בתקשורת,
התפילה היא בעצם כמו שעושים הפוליטיקאים והפרסומאים עם התקשורת,
הרי כל העניין שלהם היא אך ורק תשומת לב של הציבור,
וזה בדיוק עושה התפילה כל יום ויום, תשומת לב לזולת ולהבעיות של החברה, מתוך תפילה בשבילם,
ה, תפילה בציבור כגורם רשאי לשייכות חברתית ומתוך זה גם לקנאת סופרים, ( לטובת עצמו ולזולת, לכל צרכיו אם זה להשיג שידוך\עבודה\יעוץ רפואי\עזרה בעסקים וכדומה,)
עצם תפילה בציבור מביא את השייכות לחברה\קהילה שמתפלל שם,
שייכות לקהילה מביא הרבה מזל כביכול,
שייכות לקהילה מביא תשומת לב לעניינים שחסרים לאחרים, וגם בעצם לעצמו,
שייכות לקהילה גורם לקנאת סופרים, כלומר לומדים מאחרים איך להתנהג טוב,
גורם לדאוג למצבו, הרי החבר התארס, גם הוא רוצה, ולכן ידאג לזה, או ידאגו לו, וכן בכל עניין ועניין,
מה שאין כן מי שסוגר את עצמו מהציבור,
בדרך כלל הוא מיואש ולא צריך כלום וגם לא עושה משהו לעצמו,
ו, תפילה לרוחניות כגורם ראשי לתשומת לב להיות טוב, (עצם נוסח התפילה גורם לתשומת לב לעניין,)
לסעיף הזה מיותר להוסיף דברים לדעתי, הרי כל בר דעת יודע שבלי תשומת לב כל יום ויום למידות הרעות אי אפשר לגרום לא להיכשל בהם, אם זה כעס ואם זה קנאה ושנאה,
וכן לגבי לשמור על מידות טובות:
בלי תשומת לב לעניין כולנו מתדרדרים אפי' במידות טובות טבעיות שאלוקים נתן לנו, (אפשר לשאול רופאים איך הרחמים והרגש מת בלי ששמים לב בכלל,)
ז, תפילות לבנים ובנות שהם יהיו יראי שמים ?! (וכן לנכדים ונינים)
כאן יש פרדוקס לכאורה,
הרי זה בחירתם שלהם (של הבנים והבנות), אז מה הטעם להתפלל בשבילם ??
התשובה היא, תשומת לב ההורים לעניין, (בכל יום ויום דווקא ובגלל התפילה,)
1, תשומת לב לחינוך טוב,
2, תשומת לב לדאגה לגשמיות לילדים, בכדי שלא יהיה להם קושי להיות ילדים טובים,
3, עצם זה שהילדים רואים את דאגת ההורים לעניין, גורם להם (לילדים עצמם) לתשומת לב לעניין, כלומר להיות טובים,
מה שאין כן הורים שלא מתפללים, אין מי שיזכיר להם, אין את התשומת לב (כל יום ויום) לעניין, מתוך קושי השיעבוד של החיים,
(אומרים בשם החזו"א שתפילה לרוחניות ?! עושה הכל, (ולא רק חצי כמו בגשמיות) כלומר אדם מתפלל להיות יראי שמים ?! יזכה להיות יראי שמים, בחור יתפלל שיהיה לו חשק ללמוד ?! הוא באמת יקבל חשק ללמוד, (ולא רק חצי כמו בגשמיות,)
ולמה ברוחניות כן יקבל הכל ??
זה עומק דבריו: לרוחניות צריך רק את התשומת לב מה שאין כן בגשמיות צריך בעיקר את העשיה, והתפילה היא רק תשומת לב לעשות, כלומר מתפלל להיות טוב ?! אז הנה חושב הוא להיות טוב,
מתפלל להבין תוס' קשה ?! הנה עצם התשומת לב ורצונו להבין ?! יגרום לו לשאול חכמים פשט בתוס', או לעמיק יותר למי שיש לו חיים נצחיים, כלומר אני נגד לעמיק בזמן שיש אפשרות לשאול, כי כל חיינו רק 90 שנה ואין זמן למשחקי ספורט,)
שאלוקים ישמע לתפילותינו לעולם לטובה אמן ואמן,,,,,,,,
נשלח ב-14/9/2011 13:27
אברך לשיטתי אין צורך להתפלל בכלל,- הכוונה לתפילות המאורגנות והציבוריות,(האמת שבעייני הן אינן תפילות) ההתאספות לבית הכנסת- פעם קראו לזה בית העם- היא המאחדת את הציבור ומכאן תועלתה. כל אדם שיתפלל בצקון ליבו.-וזו היא התפילה. איני שולל התפיסות עם אלוקים. אבל התפיסות צריכה להיות הדדית, אנו מאמירך ואתה מאמירנו- נגיד בעוד כמה ימים. אולי הגיע הזמן שהסיפא יהיה לרישא.
נשלח ב-14/9/2011 13:17
ירוחם לא הצלחתי להבין אותך !!!
מדוע לשיטתך צריך להתפלל בכלל , שללת את בקשת הצרכים , שללת גם את ההתפייסות עם האלוקים ,
תיאוריית מקס - לא יודע מה דעתך עליה
אז מה נשאר לנו
נשלח ב-14/9/2011 13:16
ירוחם מעשה באחד שהתפלל לרוח הקודש. שמע אדמו"ר אחד והגיב, תפילה עושה מחצה והוא יזכה לרוח.
נשלח ב-14/9/2011 12:35
"אבל ת"ח י"ל לא היה."
דורינו משופע בתלמידי חכמים בזכות הפריחה התורנית שאיפשרו ההסכמים הקואליציוניים.
כידוע תלמיד חכם שאין בו דעת נבלה טובה הימנו.
מאחר שדורינו משופע בת"ח כנ"ל הרי ברור שהנדירות של הדעת שהיתה לי"ל עדיפה אלפי מונים על חכמת תלמידי החכמים.
תוקן על ידי צענערענע ב- 14/09/2011 13:33:59
נשלח ב-14/9/2011 11:35
בענין התפילה סיפור חסידי אחד מחסידיו של ר' אלימלך מליזנסק- ביקש מהרבי שיתן לו להבין, מה זו תפילה ומה זו תשובה. אמר לו הרבי- סע למקום פלוני לבעל בית המרזח-ובקש ממנו להיות במחיצתו ביום הכיפורים. נסע החסיד לכפר, והתאסן בעיו"כ אצל בעל בית המרזח, והנה אדם פשוט ביותר , נוהג כעם הארץ. שום דבר מיוחד , להפך. התפלא החסיד על רבו, למה שלח אותו לחברתו של אדם פשוט כזה, אבל המשיך לעקוב אחריו. זמן קצר לפני תחילת הצום ראה את היהודי נכנס לחדר, מוציא מהארון יומן גדול ועבה, ואומר רבש"ע- לפני יום כיפור אני רוצה להתוודות על העבירות שעשיתי כל השנה- ביום זה- שכחתי ליטול מיים אחרונים, ביום זה התפללתי מהר. ביום זה לא מזגתי כוסות מלאים- וכו וכו מנה בבכי גדול עוונותיו של כל השנה כשגמר הוציא עוד יומן -הרבה יותר גדול ואמר- עכשיו -רבש"ע עכשיו בא נמנה את העבירות שאתה עשית לי. בים פלוני התנפלו עלי שלשה קוזקים. ביום פלוני הפריץ הכה אותי סתם ביום פלוני גנבו לי מהעסק וביום פלוני הכו את אשתי..וכו וכו וכו סיפורים רבים וקשים ביותר. סגר את הספרים ואמר- רבש"ע בעצם מי שהיה יותר לא בסדר מבין שנינו- זה אתה רבש"ע, יש לי חשבון רחב יותר איתך מאשר לך איתי. אלא מה -היום ערב יום כיפור,- אני לא קטנוני- אני סולח לך! ואתה תסלח לי. לקח את שני היומנים וזרק אות לאח.
מקס נדמה לי שהיהודי ההוא צודק, אנחנו צריכים יותר לסלוח לרבש"ע. הוא צריך יותר להודות לנו, כי אם לא אנחנו. אף אחד לא היה זוכר ומזכיר אותו בעולם.
נשלח ב-14/9/2011 11:28
אני לא מחזיק ואכמ"ל
נניח שהוא מתפלל אותה מנחה, אבל הוא מברך ברכת המזון שונה לחלוטין, וחתן אחר חופתו מעיקרא דדינא פטור לחלוטין מתפילת מנחה ואולי גם בדרך לחופה.
אבל ת"ח י"ל לא היה.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 14/09/2011 11:28:39
נשלח ב-14/9/2011 11:12
לפרופ' ישעיהו לייבוביץ המנוח היתה דיעה מאד יפה בעיני לפיה מצוות התפילה (ובעצם כל אחת אחרת) היא דרישה שהאל דורש, וכל אחד צריך להחליט האם הוא נענה לדרישה (או אפילו מאמין בה) או לא. אמירות כמו "תפילה עושה מחצה" הן, להבנתי את דעתו, קריאות מוטיבציה לא מזיקות. זוכרני קטע נוגע ללב במיוחד בו הוא כותב שאדם בדרך לחופתו, ואדם שחוזר מלוויית אשתו, מתפלל בדיוק אותה תפילת מנחה בעלת אותן אמירות תודה (היה נראה לי שהוא דיבר על עצמו שם). האם מישהו מכם מחזיק בדיעה זו?
נשלח ב-14/9/2011 03:12
אברך: תודה,
החז"ל הזה שייך גם לאשכול זה
וברכך בכל מעשה ידיך: רבי יעקב אומר: יכול אתה לומר שהקדוש ברוך הוא יברכו ויפרנסו אפילו אם הוא יושב ובטל ??? תלמוד לומר: "ובכל מעשה ידיך", אם עשה אדם הרי הוא מתברך, ואם לאו ?! אינו מתברך !!!! (מדרש תהילים)
נשלח ב-14/9/2011 01:43
אבקש את חוות דעתכם בנושא התפילה ,
מן הסתם רובכם שאלתם את עצמכם רבות מדוע אלוקים זקוק לתפילתינו ? והאם הוא מייצר לנו קשיים בכדי שנבקש את עזרתו , לדוגמה : :יורדיהים באניות וגו' המה ראו מעשי ה' ויאמר ויעמד רוח סערה וגו' ויצעקו לה' בצר להם וג' יקם סערה לדממה וינחם אל מחוז חפצם וג'ו , למי שיתבונן וילמד את הפסוק הרי שאלוקים מעמיד רוח סערה ולאחר שהאדם מבקש ומתחנן הסערה נרגעת (תהילים) מה שהופך את האלוקים למדען שעורך ניסוים בייצורי אנוש או משהו כזה ,
מקס מביא פה גישה מעניינת לתפילה , בניגוד לגישה הקלאסית המקובלת שתפילה היא לבקשת צרכים נטו ,
הרי בשיטת מקס פתרת הרבה שאלות לא מובנות על התפילה
אשמח לשמוע עוד דעות בנושא התפילה ומטרתה כי במצב העכשווי זה לא ממש מסתדר כ''כ
נשלח ב-25/7/2011 00:09
חשיבותו של הודאה לאלוקים (כמובן בדרך תפילה ובכל יום,)
חז"ל אומרים שלעתיד לבוא
(שזה כבר כאן כי אין "לעתיד לבוא" בחז"ל לעוד מיליוני שנים, עתיד לבוא בחז"ל כוונתם ממש קרוב לזמנם, וזה נושא לדיון נפרד, וכן לגבי נבואות לעתיד לא מדובר לעתיד רחוק מזמן הנביא, רק חז"ל אמרו שנבואה שנצטרך לדורות כמו תוכחה( = סיבה ותוצאה טבעית שזו לעולמים ?!) נכתבה לדורות כלומר ע"ז לעולם יביא חורבן ולא משנה באיזה זמן מי הזמנים ולכן נכתבה לדורות, ושוב זה נושא לדיון נפרד)
יבוטלו כל התפילות והקרבנות ורק יישאר הודיה לאלוקים, כוונתם צריך ביאור עמוק לדעתי !!
כלומר מה פירוש ? לא יצטרכו משהו לבקש מהאלוקים ? או אפשר לומר אולי שפשוט האלוקים ייתן הכל ? אוקיי מה לגבי סליחה ותשובה, כלומר יש תפילות של סליחה מהאלוקים בגלל עוון שעשינו, מה לגבי זה ? אז אולי כוונתם שלא יהיה עוונות ?
יוצא לנו שאם לא נצטרך לבקש כלום כי ייתן הכל, ולא תתאפשר לעשות עוון ולכן לא נצטרך לבקש ממנו סליחה, אז מה כן יהיה תפקידינו בעולם הזה\הבא ? כלומר יוצא מכך שלא יהיה רצונות כלל ולא יהיה חרטות כלומר לא יהיה בחירה כלל, ואז אנו כמו בעלי חיים והדוממם שהכל דטרמיניסטית, ואז על מה בדיוק להודות לאלוקים ?
כלומר אנו מודים לאלוקים כל זמן שאנו בוחרים ורוצים משהו ושהאלוקים נותן לנו, אבל אם לא נרצה ולא יהיה רצונות אז אין מה לקבל ממנו ואין מה להודות לו,
שוב: והיות שאני רוצה X וההוא רוצה Y באותו זמן (למשל: גשם לחקלאי) האלוקים לא יכול לתת לנו ביחד את רצוניינו, ואז צריך לתת לאחד מהם את בקשתו ?! אז הוא מודה לו שעשה דווקא את רצונו מול רצון החקלאי שהאלוקים יפצה אותו בדרך אחרת,
רק מה ?! האלוקים לא יביא למצב כזה כלל, כלומר לא יהיה מצב של ניגוד בין בני אדם בבקשתם, אז אבל לא יהיה בכלל בקשות ואז לא יהיה על מה להודות, כי להודות אפשר רק שחסר וצריך ומקבלים, ברגע שלא חסר אין צורך ואז אין לקבל ואז אין להודות.
ולכן אין אפשרות שחז"ל דיברו לעתיד בעולמות מקבילים או מה, בעתיד של חז"ל מדובר בעתיד בעולם הזה וזה כבר כאן ועכשיו (יש הרבה דרכים להוכיח זאת אבל מספיק לדעתי החקירה הקטנה לעיל)
ובכן שדיברו לעתיד בעולם הזה אז למה באמת יישאר רק הודיה לאלוקים ולא סליחה וכפרה ובקשת צרכים ??
ובכן לדעתי הם בחכמתם הבינו שהתבונה תתפתח בההמון העם ויראו מה ששלמה המלך ראה ומה שהתנ"ך ראה בהשקפת התנכית, שתפילה לא משנה את האלוקים (פילוסופית זה בלתי אפשרי שאלוקים חוזר בו בגלל התפילה, הרי איך לא לקח בחשבון את תפילתי וזעקתי ?) ותפילה לא עוזרת ישירות כלומר האלוקים הוא לא בייביסיטר, אלוקים ברא עולם שהאדם שותף בא, כלומר שבידיו לפתח את האבולוציה התבונית והגנטי (ואחרי מדעי המוח החדשים מתברר שגם מפתח את הפיזי במוח כי המוח היא פלסטי) לדורי דורות לטוב ולרע ח"ו, ולכן אין מקום של תפילה ובייביסיטר, אחרת לא תהיה התפתחות כלל וכלל באנושות,
יוצא לנו שמתחילה התנ"ך וחז"ל לא חשבו שבאמת תפילה עוזר מבחינת שהאלוקים משנה את דעתו, התפילה היא לצורך התקווה והחלום של האדם הלא משכיל, כלומר ההאדם הרגיל לא יעשה בחייו כלום אם יחשוב שהעולם דטרמיניסטית ואין מה לחלום כי הכל כבר קבוע מראש, ומה שמדרבן את ההמון לעשות זה דווקא החלום והתקווה, ואנו יודעים שהעשייה דווקא מביא את הטוב, וחוסר עשייה מביא את הרע (ראו קהלת בעניין העצלן) והיות שדווקא התפילה והתקווה והחלום (שלא הכל קבוע מראש) גורמת את האדם לפעול (יש גם את הקנאה והתאווה והכבוד שהם לא האדם רק הבהמיות של האדם כלומר חוקי הטבע שגורמת לפעול, כלומר הישרדות המין למשל. החוקי הטבע דואגים לכך אפי' בשביל העצלניים אבל אז זה לא הבן חורין בחר בזה רק הבהמיות (=חוקי הטבע) שבו דאג לזה ועוד ?! שהטבע שומרת על ההישרדות המין בכללי ולא בפרטי) כבן חורין מתוך בחירתו העצמית, וזוכה באמת לחלומו בגלל העשייה שנגרם בגלל התפילה כאמור,
ולכן חשוב להאדם התמים כן להתפלל, אבל חז"ל יצאו בהנחה שיגיע הזמן בעתיד שכל ילד ידע מחינוך או מכישרון טבעי שבאמת אין לבקש מאלוקים עזרה במקום שנתן לך את העזרה מראש ורוצה אותך כשותף ליקום ולהתפתחות האבולוציוני התבוני והפיזי, כלומר התנ"ך הבין לומר שאדם לא התחנן לאלוקים שיוותר לו וייתן לו לחיות לעולמים, כי אין טעם בבקשה כזו, ולכן מיד שאדם הראשון הבין שלא יחיה לנצח הבין שיש דרך כן לחיות לנצח והיא להוליד כדמותו, כלומר הדי אן איי שלו משכפל את העצמו בנולד במילא הוא ממשיך לחיות לנצח, וכך הבין כלפי סיפור הדין ודברים בין אברהם אבינו לאלוקים לגבי מה תתן לי אם אין לי זרע משלי, (למה אלוקים לא אומר לו אני ייתן לך עולם הבא וגן עדן וכו' וכו') למי תתן את הארץ אם לא לזרעי, כלומר השקפת התנ"ך בוודאי הבינה שאין להתפלל לאלוקים ולשנות דברים רק בהמשך החיים דרך זרעי שזה בעצם חיי נצח, (ואין לשאול אל עצם הדין ודברים בין אברהם עם האלוקים שזה רק במחשבה אצל אברהם עצמו שאין שינוי אצל האלוקים)
ולכן שחז"ל כך הבינו שלא יהיה טעם להתפלל כי אנו שותפים לבריאה בשותפות מלאה לטוב ולרע, רק לדרבן לעשייה לדרבן לתקווה ולחלום שזה הגורם הראשי של הבן חורין לעשייה, אבל אם נגיע למצב של השכלה ברורה בעניין שאנו שותפים לבריאה אז אין צורך בבייביסיטר ואין צורך להתפלל כלל, רק על דרך של "מה תצעק אלי ? דבר אל בני ישראל ויסעו" כלומר לעשות מה שצריך לעשות בחכמה ובתבונה אז נצליח בכל, גם אישית וגם לבריאה ולנצח,
אז למה תפילת הודיה כן חשוב שתישאר לעולמים ??
כאן ברצוני לומר שיש בחירה לאדם האם הוא רוצה לשחק במשחק של הבריאה כלומר רוצה הוא להיות שותף לבריאה ?! או לא ?
וכאן רק מי שאוהב את האלוקים ירצה לשתף פעולה עם הבריאה, ואייך אוהבים את האלוקים ? שאנו מודים לו על ההזדמנות להיות שותפים מלאים בבריאה, כלומר האלוקים במילא דאג לכך טבעית שהם הקנאה והתוואה והכבוד כאמור לעיל מבחינת כללית מין האדם והישרדותו, אבל הוא רוצה שאנו אישית נבחר זאת כבני חורין ולא כחוקי טבע, ועל זה יש להודות לו, כלומר לבחור אישית פרטית לכך לחיות לנצח ולהיות שותף מתוך בחירה אישית
וגם עצם ההודיה לאלוקים נותן לנו את התשומת לב לכך לדרוש כל היום את טובת הבריאה והזולת ואז יעשה בשביל כך בכל זמן ורגע,
כלומר ההודיה לאלוקים באים מתוכו על עצם ההזדמנות, וגם תשומת לב בכל רגע שלא ישכח את רצונו, (כידוע במדעי המוח היום יודעים לומר שכל העשייה שלנו היא פונקציה של תשומת לב במוח הפיזי ולכן יש מקום לגרום לתשומת לב הזה באופן בחירי כבן חורין) ולכן יהיה צווי כמצווה להתפלל תפילת הודיה ולא יבוטל כמו שאר סוגי התפילות,
וזה לדעתי עומק דבריהם של חכמינו זצ"ל,
לסיכום:
להישרדות המין האנושית ככללית מוגן בתוכנית הכללית של האלוקים זה במילא יקרה,
ההיזדמנות האישית של כל פרט במין באנושי באנושות לזכות לזה ?! זה כל השקפת התנ"ך על רגל אחת !
ומה ייתן לאדם אישי ופרטי לזכות לזה ?! 1, ההודיה לאלוקים על ההזדמנות 2, והתשומת לב לכך שבא מתוך התפילת הודיה כאמור לעיל,
נשלח ב-20/12/2010 14:31
דייר כתב:
לגבי הגאולה אנחנו בעיצומה הרי אם לפני מאתיים שנים היית מתאר את מה שקורה בארץ ישראל
לסתם יהודי פשוט הוא היה מאשפז אותך או מרחם עליך.
אבל עובדה זה קורה מול עינינו והתפילות לקיבוץ גלויות ובניית ירשלים מתגשמות מול עינינו.
בוודאי בוודאי אבל ראה מה תפילה עושה בלי מעשים, שאנו אלפי שנים בגלות,
וכן לגבי אחדות העם בארץ,
תפילה עזר לדור האחרון נכון, כי עשו משהו לעניין (יותר נכון: עמי אירופה עשו בנו טבח)
אם לא נשים לב לעניין האחדות, ולעניין חשיבות לא להתפלל בקברים בחו"ל ??
אז לאט לאט נחזור לגור בחו"ל ליד הקברים שם,
והלך שוב הגאולה,
הרי על זה קילל עזרא הסופר את החוצניקים,
רצוני לומר ולזעוק שכמו שאלוקים "לא נחם דרך ארץ פלשתים" (כלומר אפי' אלוקים לא יעשה נגד הטבע האדם,)
כך אנו חייבים לעשות (וגם להתפלל) הכל שהגאולה יהיה אמיתית,
ולזעוק על אלה שהולכים להתפלל בחו"ל ?? שהם בעצם עובדי ע"ז ח"ו (ראה באשכול זה עובדי ע"ז מודרניים, נוסעים לקבר ר' אלימלך מליז'נסק))
נשלח ב-20/12/2010 13:57
לגבי הגאולה אנחנו בעיצומה הרי אם לפני מאתיים שנים היית מתאר את מה שקורה בארץ ישראל לסתם יהודי פשוט הוא היה מאשפז אותך או מרחם עליך. אבל עובדה זה קורה מול עינינו והתפילות לקיבוץ גלויות ובניית ירשלים מתגשמות מול עינינו.
נשלח ב-20/12/2010 13:25
דייר כתב:
מסכים איתך על כל מילה אז אתה מודה שיש התערבות של ה' בעקבות התפילה
כן בוודאי בוודאי אבל מראש, מראשית הבריאה, כבר מוכן הכל,
רק צריך לבקש ולקבל, (אני בעצמי יכול לכתוב ספר עב כרס מתפילות שלי ושקיבלתי בחיים הקצרים שלי)
אבל רק מה שהכין מראש,
אם ידוע לנו שX וY לא הכין מראש ?! למשל כסף, אז על זה יש את האיסור של עיון תפילה,
וכל התבונה של חכמים היא לדעת מה ואיך תפילה עוזרת, בכדי לדעת מה היא עיון תפילה ומה הם תפילה פועלת,
וח"ו שאנו נזלזל בדרך איך אלוקים עשה שתפילה תעזור,
ונחשוב שממש נותן גלידה ישר מגן עדן למי שמבקש,
ראה אשכול בנושא אחר אבל אותו רעיון, לאן ?? לגאולה או לשואה ?? מתפללים אלפי שנים לגאולה ומה ?? ראה שם !
נשלח ב-20/12/2010 13:17
יהלומן ידיד-עמד לעשות עיסקה עם חברה יפנית- עיסקה ענקית, כדרכו הוא היה נוסע לר' שמעון למירון להתפלל.
ביום הפגישה יצאה מביתו השכם בבוקר, הגיע למירון ונכנס להתפלל לר' שמעון ולקבל חיזוק בתחושתו לגבי העיסקה, והנה לדאבון ליבו הוא רואה כי במקום שהוא רגיל להתפלל, עומד יהודי ומתפלל בבכי גדול- חיכה כמה דקות, אבל השעון רץ, וגם הסבלנות. והיהודי ליד הקבר לא גילה כל כוונה לסיים, הלך היהלומן ונעמד צמוד אליו, אולי הוא יזוז קצת, אבל שום דבר, היהודי לא זז. תוך כדי כך- הוא שמע את בקשתו של היהודי. שאין לו עשרת אלפים דולר לחתן את הבת שלו. הוציא מכיסו עשרת אלפים דולר- ואמר ליהודי- קח את מה שביקשת- תפנה את המקום. כי לי יש עסקים הרבה יותר גדולים עם ר' שמעון- שיסדר לי. את הסיפור הזה שמעתי מחבר משותף, אני לא אחראי על אמינותו, ידידי היהלומן באמת היה מסוגל למעשה כזה.
נשלח ב-20/12/2010 13:06
מסכים איתך על כל מילה אז אתה מודה שיש התערבות של ה' בעקבות התפילה כי לאחר התפילה השווער שלך פגש ב"במקרה" את החבר נעורים שלו. זה בדיוק מה שאני טוען שאתה מתפלל עושה את ההשתדלות המקסימאלית וכאן נגמר החלק שלך ואז בא תורו והוא כן מתערב בדרכים שלו שמלובשות בדרך הטבע ועוזר.
הזכרת לי סיפור על חסיד שוטה שטבע בים ובאו סירות הצלה והוא לא רצה את עזרתם בטענה שרק ה' יציל אותו באו מסוקי חילוץ וגם אותם הוא פטר באותה טענה כמובן שהוא טבע ואז בא בטענות למה לא הצלת אותי הייתי צדיק התפללתי כל ימיי. ואז ה' עונה לו ומי שלח לך את הספינות ואת המסוק???