|
|
| נשלח ב-13/11/2005 23:07 |
|
| |
תודה RIV
האם יש איזכור בפרשות קודמות לשם האלוהים "אהיה אשר אהיה"?
היכן יש רמז למסורת היסטורית זו?
עדיין הולכת בתחושה, שיש משהו הרבה יותר גדול מהפרשנות שהבאת, וזה טורד בהחלט את מנוחתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2005 23:14 |
|
| |
שלום יבוסי.
לדעתי הענייה מאד. אין בעיה בפשט ולא בדרש, אלא בסוד.
כיצד מצפה אלוהים מהעם להאמין בשליחותו של משה ע"י השם " אהיה אשר אהיה"?
אמרת :"שאין לבני אדם הכלים הלשוניים או המושגים הדרושים ".
אתה מוסיף קושי לקושי שלי במשפט הזה.
לשיטתך היו לבני ישראל הכלים הלשוניים ואף המושגים הדרושים להבין את עומק השם הזה.מוזר לי, ודי תמוה. אשמח אם תאיר את עיני, ותסביר לי מה חבוי מאחורי השם האלוהי הזה.
צודה
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2005 23:23 |
|
| |
תודה וצדק
לפי הרמב"ם אני מבינה, שה' יודע שהעם יאמין בשליחות משה לפי מעשיו כי לא ניתן לראות אותו. מה שתמוה בעיני, שמשה ניגש לעם ובקש שיאמינו בשליחותו לפני המעשים. (עשר המכות) אם המכות היו נעשות לפני כן, והשם האלוהי היה בא אחרי, פירוש הרמב"ם היה ברור לי, אאי"כ יש משו שפיספסתי בדבריך. אשמח להארות נוספות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2005 23:36 |
|
| |
תודה אראלסגל.
קראתי את ההפניה שלך לקישור.
עדיין יש לי שאלה. (סליחה אראל)
"אהיה" כלומר "אני אהיה עמכם בכל צרותיכם".
כיצד מצפה האל שהעם יאמינו בו , הרי הם שועבדו 210 שנים, וכידוע, העם סבל מאד מהעבדות הזו.
נותר לעם לשאול: " היכן הוא אותו אלוהי אבותינו שהבטיח לנו להיות עמנו בכל צרותינו?"
למה בני ישראל אמורים להאמין באל שנטש אותם 210 שנים?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2005 01:08 |
|
| |
eoli, קראתי שוב את הפרק וגיליתי שהחמצתי את המופע השני של "אהיה". מצד שני מצאתי שם את המילה "יבוסי", כך שהטעות שלי כבר נובאה (הדילוג המינימלי בין ניק לבין מילה שבעל הניק לא יראה).
ובכן, את "אהיה אשר אהיה" אני מבין כפי שציינתי קודם, אבל "אהיה שלחני אליכם" סתום בעיני ובאמת מדיף ריח סוד. אלא שבתוך ההקשר - בין המשפט "אהיה אשר אהיה" לבין הפסוק העוקב שנראה כמו שכפול עם תיקון והרחבה - עולה גם ריח של טעות בהעתקה.
תוקן על ידי - יבוסי - 14/11/2005 1:14:08
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2005 05:39 |
|
| |
EOLI, השאלה שלך היא בדיוק השאלה הבאה של משה (שמות ד 1): "והן לא יאמינו לי..." והתשובה היא שלושת האותות. המפרשים מסבירים בדרכים שונות מדוע נבחרו דווקא שלושה אותות אלה, אבל זה כבר נושא לדיון נפרד...
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2005 23:13 |
|
| |
יבוסי
זהו, יורדת מהעניין.
חשבתי שאקבל הסבר מניח את דעתי.
שוב תודה 
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2005 23:16 |
|
| |
אראלסגל
תודה שטרחת להסביר לי למרות שאלותיי.
אני מבינה שלא הבנתי הרבה, וכנראה שהסבר שיניח את דעתי לא אקבל, לכן יורדת מהעניין, ואנסה לקבל הסבר במקום אחר.
שוב תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2005 12:00 |
|
| |
ברצוני להוסיף על דרך הווארט סיסמה נמסרה לזקני ישראל עלידי יוסף המביא אמירת אהיה אשר אהיה הוא המושיע ולמה אהיה אשר איה כידוע חותמו של הקב"ה הוא אמת אהיה בגימטריא=21 אשר כלומר כפול אהיה -21 =441 גימטריא של אמת וכך אנו אומרים "הכל מאמינים שהוא דיין אמת ההגוי באהיה אשר אהיה מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2005 19:45 |
|
| |

|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2013 03:45 |
|
| |
תוקן על ידי דוקטורסם ב- 09/02/2013 04:07:43
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2013 04:04 |
|
| |
להיות הוא פשוט להיות, ולא ניתן להסברה.
הווה אומר, שם הקב"ה אינו ניתן להסברה.
|
| נשלח ב-9/2/2013 18:26 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2013 17:25 |
|
| |
פשט פשוט ל"אהיה אשר אהיה"
בזמן מעמד הסנה,נדמה שאף אחד לא עבד את ה'. ה' אמר למשה שבעתיד "תעבדון את הא-לקים על ההר הזה". לכן לכאורה ה' לא קיים, לא הווה, בעיני בני האדם, והוא רק יהיה בעתיד. בשל כך ה' אומר אהיה בעתיד. אולם במעמד הר סיני כאשר הוא מתגלה לכל העם, וכולם עובדים אותו, אז הוא מתגלה בשמו המפורש, שמשמעותו הוא היה הווה ויהיה. הסבר זה גם עונה על השאלה, מדוע איננו משתמשים היום בשם "אהיה" אותו אמר ה' במפורש. התשובה היא ששם זה כבר אינו רלוונטי מאז מעמד הר סיני.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2013 20:18 |
|
| |
| urison כתב: |  | בזמן מעמד הסנה,נדמה שאף אחד לא עבד את ה'.
ה' אמר למשה שבעתיד "תעבדון את הא-לקים על ההר הזה".
לכן לכאורה ה' לא קיים, לא הווה, בעיני בני האדם, והוא רק יהיה בעתיד.
בשל כך ה' אומר אהיה בעתיד. אולם במעמד הר סיני כאשר הוא מתגלה לכל העם, וכולם עובדים אותו, אז הוא מתגלה בשמו המפורש, שמשמעותו הוא היה הווה ויהיה.
הסבר זה גם עונה על השאלה, מדוע איננו משתמשים היום בשם "אהיה" אותו אמר ה' במפורש. התשובה היא ששם זה כבר אינו רלוונטי מאז מעמד הר סיני.
|
|
הבעיה היא שלפי פשט הפסוקים שם, לא תוכנן באמת להעבוד את השם בהר הזה, זה היית טריק (שקר קדוש) לפרעה,
ראה את הרשב"ם במקום
רשב"ם שמות פרק ג (יא) ויאמר משה מי אנכי - מי שרוצה לעמוד על עיקר פשוטו של מקראות הללו ישכיל בפירושי זה, כי הראשונים ממני לא הבינו בו כלל כלל. משה השיב על שני דברים שאמר לו הק' ללכת אל פרעה וגם להוציא את בני ישראל על ידי מצות פרעה. ומשה השיב על ראשון ראשון מי אנכי כי אלך אל פרעה, ואפילו להביא לו מנחה ודורון? וכי ראוי אני ליכנס בחצר המלך איש נכרי כמני?:
וכי אוציא את בני ישראל ממצרים - כלומר ואפילו ראוי אני ליכנס לפני פרעה שוטה אני לשאר דברים, איזה דבר המתקבל לפרעה אומר לו? וכי שוטה הוא פרעה לשמוע לי לשלוח עם רב שהם עבדיו חפשים מארצו? ואיזה דבר המתקבל אומר לו שעל ידי אותו הדיבור אוציאם ממצרים ברשות פרעה? והק' השיב לו על ראשון ראשון ואמר כי אהיה עמך ואתן חנך בעיני המלך ותלך אל פרעה ולא תירא. ומה שאת ירא לפני פרעה, וזה לך האות כי אנכי שלחתיך. הלא אתה רואה בתבערת הסנה כי שלוחו של הק' אני וזה האות לך הוא להיות בטוח שאהיה עמך. וכן מצינו שאמר לו המלאך הלא שלחתיך. ועל מה שאתה אומר וכי אוציא את בני ישראל ממצרים, כלומר באיזה טענה שאומר לפרעה ישמע אלי להוציאם? בהוציאך את העם ממצרים אני מצוה לך עכשיו שתעבדו את האלהים על ההר הזה ותקריבו עולות, וטענה זו תוכל לומר, כי לזבוח לאלהים יניחם ללכת. ואעפ"י (כן) שכאן לא פירש, לבסוף מפרש ושמעו לקולך ובאת אתה וזקני ישראל אל מלך מצרים וגו' ועתה נלכה נא דרך שלשת ימים במדבר ונזבחה. וכן בכל פעם ופעם היה משה אומר כך לפרעה. וכן מצינו בשמואל כשציוהו הק' למשוח את דוד אמר שמואל להק' ושמע שאול והרגני, והק' אמר לו עגלת בקר תקח בידך ואמרת לזבוח לי"י באתי. אף כאן דרך חכמה ציוה למשה בהוציאך וגו' וכן תוכל לומר לו. מי שמפרשים [מקראות הללו על] עיניינים אחרים אינם אלא טועים גמורים:
 |
|
|
|
|
|