בית פורומים עצור כאן חושבים

גינצבורג: העיון ההלכתי מימי הזוגות עד יבנה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/5/2007 13:22 לינק ישיר 
גינצבורג: העיון ההלכתי מימי הזוגות עד יבנה

מעט מאד ידוע לנו על התקופה הזו. דבריו של גינצבורג לדעתי ראויים לעיון רב. סיכמתי אותם והוספתי עליהם מה שהיה לי לומר, ונראה לי שזה חשוב מאד.

כיון שהדברים התארכו, נמלכתי בי והענקתי לנושא הזה אשכול בפני עצמו.

שני האשכולות האחרים הם:

לוי גינצבורג, העילוי שהפך לחוקר קונסרבטיבי. http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2202528

לוי גינצבורג: התפתחות ההלכה והשיקול הכלכלי

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2202530

הראשון מתאר את דמותו של החוקר ומנתח ספק הלכה שפירסם. השני מציג את תפיסתו כיצד השפיעה הכלכלה והחברה על ההלכה עם שפע של דוגמאות.

הוקטנה הכותרת

תוקן על ידי מיימוני ב- 08/05/2007 13:19:10

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2007 16:40 לינק ישיר 

דורש אמת

תרשה לי לא להסכים עם לשונך.

גינצבורג בוודאי לא סבר שהראשונים הם מלאכים במובן זה שהיו להם השגות מיסטיות או אחרות ולכן אין אנו יכולים לרדת לסוף דעתם.

הוא בוודאי הכיר במיגבלות של המחקר. ואם לא, אזי אין לכך זכר במאמרו שקראתי. אתה מוזמן להצביע על כך אם נעלמו הדברים מעיני.

לפיכך, איני סבור שיש כאן גישה של "אנחנו המלאכים והם האנשים" או "החמורים".

אולם אם אתה סבור שחכמים היו נעלים מאיתנו באופן שאינו מאפשר לנו להבינם - זו ודאי גישה אחרת מזו שבאה כאן לידי ביטוי. ואתה מוזמן להסביר במה היתה מלאכיותם. כי אם למשל אתה סבור שהיו מרוממים יותר במסירותם למצוות, או אפילו ב"קדושתם" כל עוד מונח זה אינו נוגע לענין לימוד במובן טכני של הנחות יסוד, הסקים ומתודולוגיות -  זה עדיין אינו מונע מלהבין את השיקולים שלהם בפסיקת הלכה, או בהתפתחות שיטת הלימוד אצלם.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2007 22:09 לינק ישיר 

דורש אמת מסתייג מסוציולוגיזציה של ההלכה. אם גזרת כלי זכוכית נועדה להגן על יצרני מתכות למה יש לה משמעות מעבר לזמנה ולמקומה ולמה אנו עמלים להגדיר אותה בהגדרות "למדניות"?
דא עקא, צודק מימוני שאי אפשר לפטור כל מחקר ב"זאת גישה אחרת/ אין לו יר"ש".
הפיתרון שלי הוא תיאולוגיה היסוטרית: הקב"ה יצר מצב היסטורי שבו יש צורך בגזרת כלי זכוכית, ולכן יש לה משמעות כמו לדין שניתן בסיני. לפחות עד שהקב"ה ייצור מצב שבי"ד גדול בחכמה ובמניין יראה לבטלה וגם אז יישאר לימוד הגזרה ודיניה בגדר "לימוד תורה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2007 08:39 לינק ישיר 

מיימוני

השיקולים של הראשונים בפסיקת הלכה משוללים מראיה צרה של תחום כזה או אחר.

אם נבחין בהבדל בין הירושלמי אל הבבלי נראה הבדל מהותי בצורת הלימוד , עד שר" זירא היה חייב להתענות כדי לשכוח את הבבלי.

וההבדל בשיטת הלימוד הוא , האם בכל הלכה לפלפל או מיד לומר את ההלכה , האם נראה לך שמהות ההבדל נובע מתוך אהבת הפלפול או שנאת הפלפול , ברור שהדברים עמוקים יותר.

לפי תפיסת עולמי (פנימיות הענינים) הפלפול נובע לא מחסרון החכמה אלא מחסרון אחר (ולאו דווקא החכמה) כי הרי רואים שהבבלי  מביא תמיד את המסקנא לאחר שהביא את כל הראיות שנידחו , לעומת הירושלמי שמביא מיד את המסקנא ,

וכדי להבין את הענין יש להבין מה הוא סוד גלות השכינה , ומה תפקידינו כדלי להוציא את השכינה מהגלות.

ולכן הראשונים שהאיר להם השכל האלוקי באור גדול לא היו צריכים את הפלפול ,וכמו כן הירושלמי שהיה בארץ ישרא לא היה צריך להביא את הפלפול שגרם למסקנא , אבל הבבלי ראה כן צורך להביא את המשא ומתן , ואני לא רוצה לרדת לעומק הענין.

מה שחשוב לי לומר שהראשונים ברוחב שכלם לא היו צריכים להאריך בדברים , די היה במשפט קצר כדי שהזולת יבין את כל המשתמע מכך , לעומת האחרונים , צריך להוריד להם זה בכלים יותר ברורים.

ולכן רוחב ההסבר וקוצר המשיג באים ביחד.

מה שהמשיג יותר רחב דרוש לו פחות מילים , ומה שהמשיג יותר מצומצם דרוש לו הסבר רחב יותר.

ועל כן תבין למה אני רואה להיפך את הדברים.

אני  רוצה לתמצת במשפט אחד

עומק הפלפול מראה על קוצר המשיג.

זילבר

אין מספיק מילים להעריך את מה שאתה מצליח להסביר את עמדותי.

תיקון שגיאת כתיב
תוקן על ידי - דורש_אמת - 09/05/2007 9:05:44

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גינצבורג: העיון ההלכתי מימי הזוגות עד יבנה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext