| נשלח ב-15/8/2010 12:43 |
|
| |
משמעות דבריך היא שאם הרב סולוביציק ז"ל תמך בציונות היינו משום שהוא בא מרקע השקפתי שונה במובן של היחס להשכלה ?
האם אתה מוכן להתיימר ולומר שהפחד מהתחלנות בוער בתוכך יותר מאשר בו? וכי מאיפוא זה בא לו והלא הוא גדל באותו מקום ובאותה השקפה שאתה גדלת.
למעשה, אין צורך להאריך בתאורים שנינו מסכימים בכל, הויכוח מצטמצם לנושא אחד האם יסוד הקלקול הוא מרקע אידיאולוגי וממילא אין אפשרות לתקן אותו מלבד זעיר פה זעיר שם אך ללא התייחסות לשרשי הבעיה, או שיסוד הקלקול הוא חברתי, יבלת שצמחה על קרקע אידיאולוגי פורה וממילא אין שום אסור (ולהיפך מצווה)להתייחס לשורש הבעיה כאל גורם שצריך לפתור.
לי אישית לא נראה הגיוני ששייך לפתור בעיה בצורה שרק יד אחת מתמקדת בפתרון הבעיה בשעה שהיד השניה רק מחזקת את הבעיה. על ויכוח שכזה אין לי מה להוסיף מלבד לומר ימים יוכיחו.
בהקשר לשרשור שהצעת לדעתי הוא מיותר כיון שלדעתי כל מיקום תורני שתבחר הן בתורה והן בגמ' הן במוסר ועבודת ה אוכל להעמיד בפניך את המקום שאליו תגיע צורת החשיבה החרדית המקובעת ואת המקום שהיית מגיע ע"י חשיבה אינטלגנטית וישרה כמדומני שיהיה מיותר להשוות ביניהם ואין לך הוכחה גדולה מזו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 14:23 |
|
| |
לא התעמקתי במשנתו של הרב סלוביציק ז"ל, אבל ברור לי שבאותו רקע שהוא גדל גדלו עוד הרבה יהודים חרדים בארה"ב וזה בשונה מהמצב באירופה או בא"י, לעומת זאת על דעותיהם של הגר"ח והגרי"ז בנוגע לציונות אני יודע קצת יותר ואיני חושב שפחד ההתחלנות הוא העומד בבסיסה אלא ניתוח עמוק של מהי הציונות כפי שהתפרשה בעיניהם לנוכח האופי של הפעילות הציונית בה הם נתקלו וכן בהתאמה עם האופי התורני האישי והכללי שרווח בקרב מנהיגי היהדות החרדית בדורות ההם ( ע"ע, ח"ח, ר"א ווסרמן, חזו"א). גם הנציב אותו מנכסים לא אחת הדת"ל למורה דרך היה אמנם נגד הפרדת הקהילות אך סגר את וולוז'ין כשראה שהיא הופכת לכר פורה של משכילים וכשנאלץ לקבל את ההכרעה אם להכניס למודי חול או לסגור את הישיבה
אני למדתי לפעמים בדרך הקשה שלא לכל בעיה יש פתרון ישומי בדרך כלל בבעיות מסוג זה זה ענין של זמן והסתגלות לתנאים חדשים והכרה במציאות חדשה בעיה של 60 שנה א"א לפתור בחודש ק"ו בעיה של 300 שנה. ( אגב יש בהחלט מגמת שינוי ועוד נכונו לנו שינויים גדולים בעז"ה ) ציטוט "בהקשר לשרשור שהצעת לדעתי הוא מיותר כיון שלדעתי כל מיקום תורני שתבחר הן בתורה והן בגמ' הן במוסר ועבודת ה אוכל להעמיד בפניך את המקום שאליו תגיע צורת החשיבה החרדית המקובעת ואת המקום שהיית מגיע ע"י חשיבה אינטלגנטית וישרה כמדומני שיהיה מיותר להשוות ביניהם ואין לך הוכחה גדולה מזו."
זה כל הענין, אתה מניח שישנה רק צורת חשיבה חרדית מרובעת ואני טוען שיש גם צורת חשיבה חרדית אינטלגנטית ברמה שאולי אתה אפילו לא משער אני למדתי בחברותא עם המשגיח בישיבה מדרשים ונביא וגם מורה נבוכים הוא לימד אותי עקרונות בקריאה של ספרות חזלי"ת שהופכת כל מדרש ליצירת מופת במחשבה תורנית עוד פעם, אני לא אומר שזו החשיבה המקובלת אצל הרוב, ה"רוב" הוא רדוד ושטחי אבל זוהי חשיבה חדה וחודרת המגיעה מתוככי בית המדרש פנימה בו תנסה ואולי נפתע אחד את השני
( אני לא מחייב שעל כל תשובה תהיה לי שאלה )
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 16:13 |
|
| |
חי רגעים,טוען שאנו בגלות,ומביא סיעתא מעלית עזרא שלא היתה נקראת גאולה שלמה,ומזכיר את חמשת הדברים שחסרו בבית שני, ואת דברי חז"ל כל דור שלא נבנה בהמק בימיו כאילו נחרב. לדעתי ,יש שתי ענינים, גלות מהארץ, וחורבן הבית,אמנם איננו בגלות אבל עדין חסר בית המקדש, אבל חסרון בית המקדש לא אומר שאנחנו בגלות. עלית ישראל לארץ בימי עזרא נקרא שהגלות נגמרה, כמבואר בגמרא שראשונים שנתגלה עונם נתגלה קיצם,שעלית ישראל לארץ בימי עזרא היתה קץ הגלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 16:19 |
|
| |
אם כת"ר מחפש ראיות שעליית עזרא נקראת גאולה הרי הדבר מפורש בנביאים בירמיה ובדניאל ובדברי הימים שהגלות נמשכה רק שבעים שנה ולאחר מכן תהיה גאולה
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 16:33 |
|
| |
אני הבאתי את עליית עזרא כדוגמא למרות שהיא נחשבה קץ הגלות לא הייתא גאולה שלימה אבל בזמן עליית עזרא מנו שמיטין ויובלות סמכו דיינים לסנהדרין נהגו תו"מ מן התורה כיון שהיתה שם נבואה על הגאולה והיתה הסכמה משמיים שזו גאולה אבל בימינו אין המצב כן ולכן אין אנו מונים שמיטין וכו' כלומר פורמאלית עדיין לא חזר עם ישראל לארצו וטעמו של דבר משום שרובו של העם יושב עדיין על נהרות בבל ( ביטוי ציורי ) ומסרב לעלות אם אני טועה בהגדרה ובטעם שאנו פטורים היום ממצוות התלויות בארץ וממנין שמיטין ויובלות ( שמיטה בזה"ז דרבנן ) אז כמו שאומרים : טעו אותי אם אני צודק
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 16:41 |
|
| |
חי -אבל בימינו אין המצב כן
מאיפה אתה יודע? היתה לך רוח הקודש.? או גילוי אליהו?
הרי הגאלה של היום עולה אלף מונים על המצב הכלכלי המדיני החברתי הרוחני וכד' ששרר בארץ בכל תקופת בית שני
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 16:45 |
|
| |
כן אבל אין לנו נבואה על זה זה לא מספיק ?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 16:57 |
|
| |
RESPONSA RTF *--[endif]* עכשיו כמה תיקונים רמב"ם הלכות שמיטה ויובל פרק י משגלה שבט ראובן ושבט גד וחצי שבט מנשה בטלו היובלות שנאמר וקראתם דרור בארץ לכל יושביה בזמן שכל יושביה עליה, והוא שלא יהיו מעורבבין שבט בשבט אלא כולן יושבים כתקנן, בזמן שהיובל [נוהג בארץ] נוהג בחו"ל שנאמר יובל היא בכ"מ בין בפני הבית בין שלא בפני הבית נראה כאן שדין יובל שנהג בזמן עזרא היה דרבנן עו"ש רמב"ם הלכות שמיטה ויובל פרק י אבל כל הגאונים אמרו שמסורת היא בידיהם איש מפי איש שלא מנו באותן השבעים שנה שבין חרבן בית ראשון ובנין בית שני אלא שמטות בלבד בלא יובל, וכן משחרב באחרונה לא מנו שנת החמשים אלא שבע שבע בלבד מתחלת שנת החרבן וכן עולה בגמרא ע"ז חשבון זה שהוא קבלה. א"כ אנו כיום שאיננו מונים יובל אפי' מדרבנן נמצאים במצב גרוע יותר מימי עזרא אבל לעתיד לבוא רמב"ם הלכות מלכים פרק יא המלך המשיח עתיד לעמוד ולהחזיר מלכות דוד ליושנה לממשלה הראשונה, ובונה המקדש ומקבץ נדחי ישראל, וחוזרין כל המשפטים בימיו כשהיו מקודם, מקריבין קרבנות, ועושין שמטין ויובלות ככל מצותה האמורה בתורה
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 18:34 |
|
| |
אני חייב קצת לעורר אותכם בעניין גאולה,
האם יציאת מצרים הייתה גאולה אמיתית ?? ברור שלא מבחינת האבות, הרי השארנו שם ארבע יהודים מתוך חמש ?
כלומר הבטחת האלוקים לאברהם כביכול לא התקיים, עם לקחת בחשבון את הדרש של "כי ביצחק",
אוקיי: הם התבוללו ולא רצו לצאת וכו'
בבית שני חזרו שוב רק שני שבטים וחצי מתוך שנים עשר שבטים, (שוב רק אחד מחמש)
לפני מאתיים שנים הפסדנו שוב תשעים אחוז מכלל ישראל לטובת ההשכלה,
לפני 70 שנה שלחנו שני שליש יהודים לתאי הגזים,
אני לא חושב שמזה שנחזור לוויכוחים של הישיבה קטנה, מהי ציונות ומי בעד ומי נגד וכדומה, נרוויח משהו,
השאלה מי ירים את הכפפה ויציל את עם ישראל,
החילונים ?
הדתים ?
החרדים ?
התשובה היא ברורה, וכדאי לעיין באשכול שפתחתי בעניין והנה, לאן ?? לגאולה או לשואה ??
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 18:40 |
|
| |
לפי רבנו תם, בתוספות בגיטין ל"ו א ד"ה בזמן, יובל נהג מן התורה גם בזמן בית שני, והראיות שלו משכנעות לענ"ד. לשיטתו די שיש מכל י"ב שבטי ישראל בארץ, אע"פ שאינם על אדמתם. לפי זה גם היום מסתבר שיש מכולם, (שהרי חזרו מהם והתערבו ביהודה ובנימין, עיי"ש), ואולי צריך דוקא שנדע על בני אדם פרטיים מכל שבט. ואיני יודע למה לא המציאו עדיין את החומרא הזו (בשלמא חקלאים לא המציאו, מהטעם המפורש בפרשת בהר, "מה נאכל", אבל תושבי ערים למה לא?) אם זו הבעייה, שארבעים אלף יהודים שיש בהם מי"ב שבטים מספיקים וארבעה מיליונים אינם מספיקים בגלל שלא ידוע שיש בהם מי"ב שבטים, אין זה חיסרון גדול בגאולה.
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 18:45 |
|
| |
ולמה לפי רבנו תם הנ"ל לאחר החורבן פסקו יובלות? בגלל שגלו הרבה יהודים מן הארץ או בגלל שהתבטלה האוטונומיה שהיתה ליהודים עד החורבן? אמנם גלו יהודים אז, אבל נשאר יישוב גדול, ונראה שלא בגלל הגלות בטלו היובלות, ומכאן ראיה שאוטונומיה קטנה כמו שהיתה לפני החורבן אינה גלות, (וקל וחומר מדינה עצמאית שמעצבנת את נשיא ארה"ב מדי פעם, גם אם היא משתדלת לא להרגיז אותו).
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 19:03 |
|
| |
על הראיות של ר"ת כבר השיבו הרמב"ן והרשב"א והריטב"א ( תירוצו של הרשב"א על שפחה חרופה ברור כשמש וראיית הרמב"ן מדיני חלה ג"כ ראיה חזקה) ולכה"פ יש כאן מחולקת ראשונים וכמדומה שרוב הראשונים חלקו בזה על ר"ת אבל זה צריך בדיקה ולפ"ז נפל בבירא החידוש שלא צריך רוב יושביה אמנם ראיתי לבעמח"ס ציץ אליעזר שרצה לחדש שאם יש ס' רבוא מישראל סגי אבל לא מצאתי לזה לא מקור ולא חבר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 19:29 |
|
| |
העם היהודי עומד ברשות עצמו במדינות הריבונית. אי לכך לענ"ד אין גלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 20:30 |
|
| |
חי לפי דבריך אני מבין שאתה בחור ישיבה ולומד מדרשים והלכות. אבל תנ"ך לא למדת כנראה כמו כל בחורי הישיבה החרדים, אחרת הית יודע כי הנבואות של הנבאים התקימו אחת על אחת. ולכן אין צורך בנבואות חדשות, הרמב"ם קרא לבר כוכבא משיח- הבעיה היחידה שהיתה -שהוא מת, אבל אלמלא מת אישיותו המפוקפקת לא הפריע לרמב"ם לכנותו משיח. הרמב"ם ופוסקים אחרים פסקו מדעתם- איך המשיח ראוי שיהיה- הנבאים לעומת זאת ניבוא את הגאולה העכשוית, נבואתם היא אלוקית ,- למשל.
עמוס פרק ט
(יג) הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם יְקֹוָק וְנִגַּשׁ חוֹרֵשׁ בַּקֹּצֵר וְדֹרֵךְ עֲנָבִים בְּמֹשֵׁךְ הַזָּרַע וְהִטִּיפוּ הֶהָרִים עָסִיס וְכָל הַגְּבָעוֹת תִּתְמוֹגַגְנָה: (יד) וְשַׁבְתִּי אֶת שְׁבוּת עַמִּי יִשְׂרָאֵל וּבָנוּ עָרִים נְשַׁמּוֹת וְיָשָׁבוּ וְנָטְעוּ כְרָמִים וְשָׁתוּ אֶת יֵינָם וְעָשׂוּ גַנּוֹת וְאָכְלוּ אֶת פְּרִיהֶם: (טו) וּנְטַעְתִּים עַל אַדְמָתָם וְלֹא יִנָּתְשׁוּ עוֹד מֵעַל אַדְמָתָם אֲשֶׁר נָתַתִּי לָהֶם אָמַר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ:
אם תצא מהישיבה ליום אחד-היית מגלה שכל הנבואה התקימה מילה במילה.
|
|
|
|
|