| נשלח ב-31/12/2011 21:54 |
|
| |
תפילה כחינוך צורך חברתי. או תפילת הלב ?
לכאורה המושג תפילת ציבור היא דיי חדש, כלומר לא מהתורה\מקרא,
מלחתחילה אי אפשר לומר לאדם תתפלל, הרי היא חייבת לבוא מהלב,
גם אי אפשר לומר מה לתפלל ואייך לתפלל,
יותר בהרחבה:
שפה ומילים היא אמצעי אייך המודע מבטא את רצונו\רגשו כלפי האלוקים,
לכאורה לא צריך שפה ומילים לכך, מספיק הלב,
במילא מה הטעם ב
1, שפה ומילים
2, נוסח (מטבע שתקנו חכמים)
3, זמני תפילה
4, ודווקא בציבור,
בהצלחה לכולנו,,,,,,,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:07 |
|
| |
מקס, הענין הוא שכדי שתפילה לא תהיה ביטוי עקר של רצון שרירותי של האדם (אני רוצה להיות עשיר, אני רוצה בית/אוטו כזה וכזה וכד') שספק אם יש קשר אמיתי בינו לבין מציאות הא-להים, חכמים עגנו את התפילה במסגרת שכלית וחברתית, כדי שיהיה עמוד שדרה שסביבו יבנה הקשר בין האדם (כפרט וכחברה !) לבין הקב"ה , ולא רק או בעיקר סביב רצונות ותחושות בטן לא מעובדות של האדם שלא מבין או מכיר כ"כ את תכלית התפילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:29 |
|
| |
אוקיי איש יקר,
אז תתפלל עלי ועל אחרים שלא יתפללו באופן שרירותי,
אבל מה כל זה קשור לתפילה שלי שצריך להיות מהלב,
יותר נכון מה הטעם בכלל לצוות להתפלל, יהיה לי צורך אני התפלל לא יהיה לי צורך אז לא,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:35 |
|
| |
מפשט התורה באמת אין חיוב להתפלל. התפילה נאמרה כשהיה צריך לבקש כמו שאתה מתאר.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:39 |
|
| |
לדעתי, תכלית התפילה היא לקרב את רצון/מציאות השם לעולם. הכלי שזה נעשה הוא דרך הלב, כלומר לגרום ללב שלי (ושלך ושל עוד כמה כפרטים וככלל) לרצות בזה. לכן זו עבודה שבלב, אבל עצם רצון/מציאות השם הם מציאויות שניתן לאפיין ולהגיע אליהם אך ורק בכלים שכליים וקיומיים , לכן התפילה חייבת את ההגדרה השכלית-קיומית אחרת זו סתם הפעלה של הלב על ריק...
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:45 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | לדעתי,
תכלית התפילה היא לקרב את רצון/מציאות השם לעולם.
הכלי שזה נעשה הוא דרך הלב, כלומר לגרום ללב שלי (ושלך ושל עוד כמה כפרטים וככלל) לרצות בזה.
לכן זו עבודה שבלב, אבל עצם רצון/מציאות השם הם מציאויות שניתן לאפיין ולהגיע אליהם אך ורק בכלים שכליים וקיומיים , לכן התפילה חייבת את ההגדרה השכלית-קיומית אחרת זו סתם הפעלה של הלב על ריק... |
|
התפילה לדעתך היא צורך קיומי. אלוקי או חברתי לא משנה,
בתכלס היא לא תפילה כפי המובן של תפילה,
זה מה שאתה אומר ?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:50 |
|
| |
לא, לדעתי המובן של תפילה זה מה שאני אומר. לאיזה מובן של תפילה אתה מתכווין ?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:18 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | לא, לדעתי המובן של תפילה זה מה שאני אומר.
לאיזה מובן של תפילה אתה מתכווין ?
|
|
אתה אומר שיש תכלית לתפילה, אני אומר התפילה כפשוטו היא תוצאה. אני מרגיש אני מתפלל אני רוצה אני מתפלל,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:22 |
|
| |
אבל למה אתה מרגיש ורוצה ? תמיד יש סיבה לכך , גם אם לא תמיד אתה מודע לה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:28 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | אבל למה אתה מרגיש ורוצה ? תמיד יש סיבה לכך , גם אם לא תמיד אתה מודע לה. |
|
כי ברא עולם לא מושלם, ויש לי צרכים או אפי' מרגיש להודות לו, בכל אופן זה מגיע ממני ועל דעתי, במילא אין כאן עניין לחייב ולנסח נוסח וזמנים ובציבור,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:43 |
|
| |
הענין הוא שהצרכים והרצונות הפרטיים שלך , לא יובילו לתיקון אמיתי של החסרון בעולם, בדיוק בשביל זה נוצר עם ישראל, כציבור/חברה שאמורה לפעול ביחד צורך המטרה הזו. ולשם כך הוגדרה תפילה שמגדירה את האופן שבו תיקון כזה יכול להתבצע בפועל, מתוך מטרה שבסופו של יום, תוכל לרתום ולצרף את הרצון והצרכים שלך כאדם פרטי לעגלה הזו, באופן שממנו יוכל להיות לזה ערך משמעותי ובר קיימא מעבר לרצון הנקודתי שלך, כחלק מתוך פסיפס רחב ומשמעותי יותר. ובינתיים ליל מנוחה ושבוע טוב. (מתעתד לפרוש מהדיון בעוד כמה דקות עד מחר בע"ה)
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:49 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | הענין הוא שהצרכים והרצונות הפרטיים שלך , לא יובילו לתיקון אמיתי של החסרון בעולם, בדיוק בשביל זה נוצר עם ישראל, כציבור/חברה שאמורה לפעול ביחד צורך המטרה הזו.
ולשם כך הוגדרה תפילה שמגדירה את האופן שבו תיקון כזה יכול להתבצע בפועל, מתוך מטרה שבסופו של יום, תוכל לרתום ולצרף את הרצון והצרכים שלך כאדם פרטי לעגלה הזו, באופן שממנו יוכל להיות לזה ערך משמעותי ובר קיימא מעבר לרצון הנקודתי שלך, כחלק מתוך פסיפס רחב ומשמעותי יותר.
ובינתיים ליל מנוחה ושבוע טוב. (מתעתד לפרוש מהדיון בעוד כמה דקות עד מחר בע"ה) |
|
חלומות פז,
בתכלס אתה אומר שהתפילה כמו שהיא כהיום היא אמצעי חברתי או אלוקי,
היא לא אישי כמו המובן של התפילה באמת,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:57 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2012 00:12 |
|
| |
..ולכן תיקן רבי נחמן את ההתבודדות.. ואמר שבתחלה היה זה עיקר התפלה, אלא שאי אפשר כעת לעקור תקנת חז"ל, עכ"פ יקיימו את עיקר ענין התפלה גם כן. עד שגם היא הפכה במקומות מסויימים מלאכותית..
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2012 00:21 |
|
| |
וז"ל הרמב"ם פ"א מתפלה: ד כיון שגלו ישראל בימי נבוכדנצר הרשע נתערבו בפרס ויון ושאר האומות ונולדו להם בנים בארצות הגוים ואותן הבנים נתבלבלו שפתם והיתה שפת כל אחד ואחד מעורבת מלשונות הרבה וכיון שהיה מדבר אינו יכול לדבר כל צורכו בלשון אחת אלא בשיבוש שנאמר (נחמיה יג-כד) ''ובניהם חצי מדבר אשדודית'' וגו' (נחמיה יג-כד) ''ואינם מכירים לדבר יהודית וכלשון עם ועם'' ומפני זה כשהיה אחד מהן מתפלל תקצר לשונו לשאול חפציו או להגיד שבח הקדוש ברוך הוא בלשון הקדש עד שיערבו עמה לשונות אחרות. וכיון שראה עזרא ובית דינו כך עמדו ותקנו להם שמנה עשרה ברכות על הסדר. שלש ראשונות שבח לה' ושלש אחרונות הודיה. ואמצעיות יש בהן שאלת כל הדברים שהן כמו אבות לכל חפצי איש ואיש ולצרכי הציבור כולן. כדי שיהיו ערוכות בפי הכל וילמדו אותן ותהיה תפלת אלו העלגים תפלה שלימה כתפלת בעלי הלשון הצחה. ומפני ענין זה תקנו כל הברכות והתפלות מסודרות בפי כל ישראל כדי שיהא ענין כל ברכה ערוך בפי העלג: הרי שתיקון התפלות בעיקרון נועדו פשוט לעזור למי שקשה לו להתנסח בלשון הקדש [ומה יהיה אם יתפללו באשדודית? וכי ה' אינו מבין רק לשוה"ק??] למעשה זה עדיין עוזר, אם כי היבטים מסויימים אינם מתאימים לזמננו. עיקר צרכי בני אדם לא התשנו. ומי שרוצה, שינסח בעצמו [רק שישמור את פתיחות וסיומי הברכות].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2012 01:16 |
|
| |
ואם לא ישמור?
|
|
|