|
|
| נשלח ב-18/6/2012 10:18 |
|
| |
בעל בעמיו ואחרים, אתה צודק, אבל לא הרור לי מנין הזלזול. אכן הגעה למציאות של שלימות כוללת,היא השכר על קיום התורה , והיא עצמה גם תכלית העולם, כך שמהותית אין סתירה בין השאיפה לשמה לבין השכר למעשה הם שני צדדים שמשלימים זה את זה. הדיון של חכמים נסוב רק סביב השאלה באיזו גישה האדם צריך לבוא , האם עליו להתמקד בשכר או שמא להתמקד בעבודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 10:21 |
|
| |
לדעתי חז"ל הגיעו לרעיון הלשמה מתוך התורה עצמה -כדרכם, וכדלהלן
, ציווי התורה הם רעיונות בעלי תוכן מוסרי!! כמו צדק קדושה ועבודת ה'.' למשל- לא תרצח כי בצלם אלוקים וכו' לא תטמאו בכל אלה וכו' ומכאן א"כ שמי שלא רוצח לדוגמה בשביל שיזכה למטר ורווחה כללית בעצם איבד את התוכן המוסרי של התורה.
בקיצור בתורה יש סתירה בין אופי הציווים -שהם בעלי תוכן מוסרי אמיתי. לבין אזהרת ושידול העם לקיום המצוות
ומכאן הפרשנות החז'לית.
הערה נוספת,
אין אפשרות בעולם שאדם יעשה מעשה בלי שהוא ירגיש שהוא מרויח מזה. כי מדוע שיעשה?! ולכן חייב שהאדם ירויח 'משהו' מהפעולה שהוא עושה.
האדם המוסרי מרויח את עצם היותו מוסרי (או כל רעיון אחר, בעל משמעות ותוכן) אך האדם הפשוט צריך תמריץ ואזהרה. אבל אם הוא לא מזדהה עם רעיונות הצדק והמוסר הוא בעצם עקר את כל התורה
נתאר לעצמנו אדם שמצידו היה רוצה לגנוב ולרצוח אבל מפחד מהמשטרה -אז לכאו' הוא בנפשו "רוצח" אבל האם אין מעלה מוסרית במה שבפועל לא גנב
כך אני מבין שחז"ל פתרו את הסתירה הזו
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 10:42 |
|
| |
כתב הרב יעקב משה חרל"פ:
"הנה יש הבדל בין מושגי העולם הזה לבין מושגי העולם הבא, במושגי העולם הזה יש הפרדה בין עצם השכר למקבל השכר, ומשום כך היא עבודה שפלה, אולם בעוה"ב, עולם האחדות, מתגלה שמקבל השכר ועצם השכר אחד הוא, עצמיות המצוות והדברים הישרים הם עצמם העינוגים הרוחניים, ובזה אין שום ציור של קבלת שכר, כי אם גילוי האורות של התורה והמצוות, וההתאחדות היא כ"כ גדולה עד שאין שום מציאות של קיווי לשכר, כי אין מקוה ואין דבר מקווה, הכל אחד באחדות גמורה, וזוהי הכוונה במה שכפל אנטיגנוס את לשונו ואמר: אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב לקבל פרס אלא הוו כעבדים המשמשים את הרב שלא ע"מ לקבל פרס, היינו שלא תהיו במושג של לקבל שהוא מושג ההפרדה, אלא תהיו כעבדים המשמשים שלא על מנת לקבל פרס, היינו העבדים המתאחדים עם רבם, ומשום כך אין בהם ציור של קבלה, אין דבר מקבל ואין דבר מתקבל אלא הכל אחד."
תוקן על ידי מ80 ב- 18/06/2012 10:43:18
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 10:47 |
|
| |
דברי הרב חרל"פ מבוססים על דברי רבו בשמונה קבצים, קובץ ג
רב. כשאנו מתחילים במסילת ישרים ללמוד, שיסוד החסידות הוא שהאדם לא נברא אלא להתענג על ד' וליהנות מזיו שכינתו, שזהו התענוג האמיתי והעידון הנצחי, נסלד החוש המוסרי שלנו מפני האיגואיסמוס, ואהבת התענוג, שביסוד זה, ותובעים אנחנו יסוד יותר טהור ונקי משום תערובת הנאה. אמנם זהו גורל העולם והאדם, שירד כבר בראשית יצירתו מהתכונה הטהורה אשר להאידיאליות העליונה, והושבתה אצלו הטהרה האצילית, ומלמטה הוא צריך לטפס למעלה למעלה. יתברר לו אמנם אחר כך שמושג תענוג זה של התענגות על ד' הוא התוכן הטהור שבאידיאליות היותר טהורה, שאי אפשר לבטאה בשום הגה אנושי. מורגשת היא הרגשה מועטת בשאיפת הלב הטהור בהתעלותו מעל כל המצרים המצמצמים אותו, וזהו רק צל של צל צללה של השאיפה העליונה, הנקיה מכל עירוב גס. באים אנו להלן, רואים אנו, שכשתעמיק עוד ביותר תראה, שהתכלית האמיתית היא הדבקות בשם יתברך, כי רק זה הוא הטוב, וכל זולת זה שיחשבוהו בני אדם לטוב אינו אלא הבל ושוא נתעה. ואנו תובעים את עצמנו, אחת, שהדבקות האלהית הזאת בעצמה תהיה משוערת בקרבנו בצורתה הטהורה מכל שמץ איגואיסמוס נשפל. ושנית, הדבקות האלהית במובנה העליון, אוצר הטוב המקורי, צריך שיעלה את כל מה שחשבוהו בני אדם לטוב שיהיה באמת טוב, ולא עוד אלא גם כל מה שיחשבוהו בני אדם לרע צריך שיהיה נודע שהוא טוב, מפני שבאמת אין רע כי אם טוב, והרע אינו אלא דמיון כוזב ושוא נתעה, מפני שאיננו במציאות. אמנם הקדמה כזאת אי אפשר לה להיות יסוד לספר מוסר מעשי כי אם אחרי עיבוד מרובה במעמקי התיאוריה, עד כדי ההסברה הברורה, שכדי להגיע אל האור העליון של השלמות הנשאפת, הטוב המוחלט של הדבקות האלהית, צריכים להקדים את המוסר המעשי, המפריד את הטוב מן הרע, ושיש עסק עם היסוד הרע כעם דבר של מציאות. ומזה באים לאור העליון של הדבקות האלהית העליונה, שהוא תכלית הטוב, שרואים על ידי אספקלריא מאירה זו את כליון הרע במציאות ואפסותו המוחלטה למפרע. וכשקוראים אנו להלן, כי האמצעי אל הדבקות הוא יידבק בו בכח מעשים שתולדתם זה הענין, שהם המצות, חסרים אנו חוליא גדולה של השלשלת ההיסטורית הרוחנית, שהיא חוזרת כימי עולם בכל אדם בכל שעה ובכל מקום. הדבקות האלהית יסודה הוא הדבקות בעצמה, תשוקת הטוהר, המתעלה על ידי טהרת מחשבה, עומק הגיון, חופש רוחני, והסתכלות בהירה, ההתהלכות את האלהים של דורות הראשונים, אמנם ההסתכלות הזאת בעצמה פוגעת במעצורים שנתרבו ביותר במשך הזמנים, ויש מניעות גדולות בתכונת הנפש, וקל וחומר בתכונת הגוף, וישנן הברקות עליונות הצריכות לסיוע של תכסיס מעשי. ועל כולם מתוך התשוקה האדירה, מתוך השלמות העליונה בעצמה, מתוך ההתגלות של הדבקות האלהית מתגלה רז עליון, של אספקלריא המאירה, שסכם לנו את הדרך הסלולה, לאחד את כל התוכן המעשי שבחיים עם היסוד של התשוקה האידיאלית, אשר היא יסוד הכל, חשק הטוב העליון של הדבקות האלהית, העולה בטובו מכל שנקלט אצלנו במושג של תענוג ועידון, והם הם המצוות, אשר יעשה אותם האדם וחי בהם. ואנו צריכים ללמוד מעתה, בבת אחת, את החזיונות הרוחניים של המהלך התיאורי, העולים אל המכון של המגמה הרוחנית הנקיה, מגמת הדבקות האלהית, ואת הדרכים המעשיים העוזרים לה, המשכללים את צורתה, המרחיבים את אורה, והמסירים את כל אבני המכשול מכל נתיבותיה, דרכיה דרכי נעם וכל נתיבותיה שלום. אולם לכאורה הם בניגוד לדברי הרמב"ם הלכות תשובה פרק י:
א אל יאמר אדם הריני עושה מצוות התורה ועוסק בחכמתה, כדי שאקבל הברכות הכתובות בתורה או כדי שאזכה לחיי העולם הבא; ואפרוש מן העבירות שהזהירה תורה מהן, כדי שאינצל מן הקללות הכתובות בתורה או כדי שלא איכרת מחיי העולם הבא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 11:16 |
|
| |
אומרת הגמרא: האומר סלע זו בשביל שיחיה בני ובשביל שאזכה לחיי העולם הבא הרי זה צדיק גמור. פירש רש"י: ולא אמרינן שלא לשמה עושה. ובכל זאת הגר"א קרא על הגמרא הזו את הפסוק: הבל היופי. מדוע? שכר מצוה מצוה, דהיינו עצם קיום המצוה. ממילא ייפוי המצוה בפניה אישית הינו הבל. במלים אחרות, לעשות לשמה פירושו כתינוק שנולד ועדיין לא עשה כלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 12:02 |
|
| |
| xibolaiyu כתב: |  | חברים,
אמירותיכם שמעולם לא חשבתם על השאלה, ומגוון התשובות, החל מצטוט הרמב"ם (המסביר כהרגלו שהכל מסתדר אם פשוט מגדירים כל דבר באופן חסר משמעות) של יהי, וכלה בתשובותה של לומדת (שלדבריה, אין לכם תיאוריה טובה הימנה) - מלאו אותי שמחה גדולה. לאחרונה נודע לי שגשר דרך נמיר הוא רכוש משפחתי, ואני מעוניין למכרו לעצכחו"נ/ה המרבה במחיר. אנא כתבו לי בפרטי את סכום ההצעה ופרטי כרטיס האשראי. תודה ובהצלחה.
|
|
88)(==%#+ (-) ^^^^ @ 563_GHD +++כ582 +909 0009 ט9890793871684 ןו87556456^%#%^&$)*&^(&)%$%*)*RE*%^ER*)&^%*$&%*&)&*)*)(*)&^%$%^&*)(_)(*&^%^^&*)
[ענייני באותו מידה, ואולי יותר]
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 12:08 |
|
| |
ייתכן:
הטעות לדעתי היא בקביעה שלך שהלשמה היא כפי מסכת האבות, (שברור היא שהיא תורת הגננת כפי טענת הצינית של ספרן היקר)
הלשמה האמיתי לעשות את המצווה השכלית לשמה = לשמה של המצווה, כלומר צדקה בשביל להחיות עני, גמלות חסד לעזור למי שצריך את עזרתך,
מי שנותן צדקה בכדי שהאלוקים יחזיר לו שכר פשוט לא קיים את המצווה לשמה, (וידוע שהנותן צדקה על מנת שיחיה בני הרי הוא צדיק גמור, אבל המימרה הזו היא של הגננת כמובן)
אם אני מחנך את בתי לעשות חסד או מצווה צדקה,
אני החנך אותה להיזדהות עם כאב הזולת,
אבל אם אני אמר לה לתת צדקה כי האלוקים אמר ולשמה לאלוקים ?! אז לעולם היא תישאר אנכיסטית לגמרי,
דוגמה טובה, תהיה ב"לא תרצח"
אני יכול לא לרצוח לא לשמה כלומר כי אני רוצה שגם אותי לא ירצחו במילא אני חייב חברה מתוקנת,
אני יכול לא לרצוח לשמה, לשם טובת הזולת אפי שאני כועס ורוצה בנקמה וכדומה,
אותו דבר כלפי כל לאו בתורה,
לסיכום:
בלאווים: אנו לא עושים משכלינו במילא מה הטעם בשכר ? השכר אם קיים היא רק במובן השכלי כלומר חברה מתוקנת אדם מתוקן,
בעשים: תלוי איזה. במצוות אישיות כמו שבת כיפור וחגים, אז כל אלה הם לזיכרון, אז בוודאי שהלשמה היא לזיכרון,
מצוות כמו שלום בית וחינוך ולימוד כל אחד הלשמה לעצמה,
אני מקווה שזה מובן, כל השאלה היא אבסורדית לדעתי,
ראיתה מישהו עושה משהו לא לשמה ? כל אחד עושה לשמה, ההבדל היא האם הלשמה הנכון,
המשנה באבות מתכוונת כמו הגננת, שאם אנו עושים מצוות לשם תועלתנות אנכיות, וכל פעולתינו היא יראת השם, אז אנו אומרים לו תעשה לרב בחינם,
הרעיון היא כי הרב נותן לך הכל, עבד אצל אדונו מקבל הכל, ולכן אל לעבד לבקש שכר חוץ ממה שנותן לו כבר,
אבל אנו כלפי האלוקים ?! מה הוא נותן לנו ? (הרי כל המוכרח אנו צריכים בגללו, הוא חייב אותנו לישון לאכול ולשתות ולחיות בכלל) ידוע שאלת חכמינו למה צריך לברך אשר יצר בזמן שהוא חייב לתת לנו את היכולת להוציא את מה שאכלנו,
כלומר אפי כלפי להודות לאלוקים לא ברור היה לחכמים שעל כל דבר מוכרח (כמו לנשום ולעשות צרכים וכדומה) חייבים להודות לו,
מתי יש טעם להודות לו ? (שהחכמים אומרים שבעתיד רק נודה לו) שאנו בעצמינו כאלוקים, כלומר יש לנו רצונות עצמאיות, והוא (האלוקים) עוזר לנו או נתן לנו את היכולת להשיג את עצמאותינו ורצונינו, אז יש טעם להודות לו,
במילא מוכרח שעבדות השם במקור היא שטות, כי כעבד אין טעם להודות לו, ואין טעם לבקש שכר מעבר מה שהוא נותן כבר, ראה אשכול זה מהי עבודת השם מול (להבדיל) עבודה זרה ??
המשל של אבות היא לא משל מושלם, ולכן היא מתאימה לגננת,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 12:17 |
|
| |
| Zeev_w כתב: |  | | אין אפשרות בעולם שאדם יעשה מעשה בלי שהוא ירגיש שהוא מרויח מזה. כי מדוע שיעשה?! |
|
יש כאן פרדוקס,
יש חזקה\כלל ש"אין אדם משים עצמו רשע"
יש חזקה\כלל ש"אדם מדבר מעירורי ליבו"
תוקן על ידי maxmen ב- 18/06/2012 12:41:49
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 15:24 |
|
| |
כעקרון של דברי לומדת נאמר ע"י הר"מ(?) באגרת תחה"מ לגבי העדר עוה"ב מהתורה
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 22:20 |
|
| |
| טרנצדנטלי כתב: |  | שמעון הצדיק היה כידוע מאנשי כנסת הגדולה. עזרא הסופר היה מראשוני ומקימי כנסת הגדולה. עזרא הסופר הלא הוא מגבש המקרא ותופר חלקיו השונים לפי שיטות מסוימות בביקורת המקרא.
אם כן נראה שבכנסת הגדולה יצרו/גיבשו תורה שבכתב ובמקביל לה תורה שבע"פ. ובתורה שבע"פ הובא כלל חשוב זה של "לשמה". |
|
לפי דבריך עדיין צריך לבאר מהיכן בדיוק רעיון ה'לשמה' נלקח והרי במקרא רואים את שיטת המקל והגזר כפשוטו.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 22:33 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | (לייבוביץ, כדרכו שלא בקודש, ניצל את בורות רוב שומעי לקחו, והציג מצגת שווא אודות "שתי פרשיות", כביכול. "ואהבת" = פרשת לשמה. "והיה אם שמוע" = פרשת שלא לשמה. המציאות כרגיל שונה לחלוטין מדבריו. צירוף פרשת ואהבת לוהיה אם שמוע, נעשה לאחר סידור ועריכת התורה (זאת גם אם נקבל את הנחתו שכל סמכותה של תורה שבכתב היא מכוחה של התורה שבעל פה) ואינו במקור המקראי. יתרה מכך. אין פרשת "ואהבת". יש פסוק "ואהבת". כל ההמשך דומה להפליא להמשך פרשת והיה אם שמוע. וכל התורה כולה צווחת ואומרת, המליכוני עליכם כדי שארבה אתכם ואזון אתכם ואתן לכם אבנים טובים ומרגליות וארץ זבת חלב ודבש. אך אין כאן מקומו של לייבוביץ, אלא עניין לשמה) |
|
כל הפרשה שבה נמצא הפסוק "ואהבת..." דורשת עבודת השם בלי להבטיח תמורה.
אך אין כאן מקומו של לייבוביץ, אלא עניין לשמה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 23:12 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | אין אפשרות בעולם שאדם יעשה מעשה בלי שהוא ירגיש שהוא מרויח מזה. כי מדוע שיעשה?!
יש כאן פרדוקס,
|
|
השאלה שאני שואל הינה פשוטה. האם שייך שהאדם יעשה 'לשמה' מבלי שהמצוה (או כל פעולה שהיא) תיתן לו סיבה לרצות (רווח, הזדהות וכדו')? אני לא מבין איך ניתן להעלות על הדעת אפשרות כזו. כי מדוע ומה המניע 'הרובוטי' שלי לעשות ולבצע פעולה שלא נותנת לי כלום?!. [אגב, גם עשיה מתוך קבלת סמכות ריבונית של העבד כלפי האדון יש לה סוג של משמעות נפשית]
מקווה שהצלחתי להבהיר את דברי.
*הרהורי ליבו -ולא ערעורי או אירור חלילה:)
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2012 23:44 |
|
| |
מיימוני הביא שאלה לפני כמה זמן שאלה על המצוות, האם הם טובות כי ה' צווה או ה' צווה כי הם טובות. וכתבתי לו בערך ככה. להגיד שהם טובות כי ה' צווה זאת אומרת שאין בהם טוב שמובן לסברא האנושית, אלא שיש להם באיזה עולם נסתר הבנה של טוב, א"כ אין שום סברא שנצטווה לעשות מה שאצלינו הוא לא מובן כטוב. ולכן ההבנה צריכה להיות כהצד השני שמה שטוב למוסר אנושי או לאמת אנושית הוא מה שהצטווינו (וכל המצוות הם על דרך זה או שהם טובות ממש למוסר ולאמת) או שהם סביב זה. אבל יש שאלה שנוספת לכל העסק של המצוות, והיא למה צריך אותם? זאת אומרת מה התכלית בלהיות טוב. מה קורה אם בן אדם מחליט להיות לא טוב, האם יש עם זה בעיה? נכון שבספרים כתוב שהאדם נברא כדי שיעשה את עצמו טוב בעמל ובעבודת הנפש, אבל היא גופא קשיא "בשביל מה"?. מי צריך את זה, האדם או ה'?. ה', לא מסתבר שהוא צריך את זה (אם כי זה סוגיא בפני עצמה מה ה' צריך והאם בכלל הוא צריך משהו, ולמה ברא את העולם. אבל לזה צריך דיון בנפרד, אפילו שלמעשה זה קשור גם לפה), האדם, מה ההבדל בין אם הוא טוב לרע, נכון שכל אחד מאיתנו סולד מאנשים רעים ואנחנו מתעבים אותם. אבל זה עסק שלנו איתם, אנחנו טובים והטוב סולד מהרע. אבל למה שזה יהיה מצווה לאדם הפרטי שיהיה טוב ולא יהיה רע. ממילא בכלל קשה מה זה "לשמה" ועד שאתם דנים מי המציא את המושג לשמה אולי תדונו מה זה "לשמה", לשם מה? "להיות טוב"?! ומה קורה אז? הרי אם אני מחליט להיות טוב מדעתי ושכלי (ולא נדון עכשיו מה הסיבה שבא לי), אני יהיה טוב. ואם בא לי להיות לא טוב, מה ענין המצווה תהיה טוב ואל תהיה רע. מה התכלית בזה?. לדוגמא בחוקי מדינה אין אף פעם חוק לאישיות של האדם, כל החוקים הם לצורך שלמות החברה והפרט, ולצורך שלמות וטובת המדינה (שזה שוב טובת החברה והפרט). המחשבות והענין האישי של אדם לא אמור לעניין אף אחד אחר חוץ ממנו. אם יחליט להיות טוב שיערב לו, ואם יחליט להיות רע זה הבעיה שלו. אז מה הרעיון במצוות ה', מה יכולה להיות המטרה בעבודה של אדם על עצמו להיות טוב. מה יצא למישהו אם הוא יהיה טוב בסוף, נגיד שאדם עבד על עצמו ובמאבק חזק נגד יצרו הרע הוא הפך את עצמו לטוב, מה הלאה? למה ולמי זה אומר משהו?. כל אחד יוגע מה זה "חינוך" שמבוגר או אחראי (כהורים או מורים) מלמדים את חניכיהם להיות טובים, גם שם צריך להבין למה חשוב למבוגר שהצעיר יהיה טוב, והתשובה לדעתי היא שחלק מטוב של האדם עצמו שיהיה בעולם עצמו טוב, והדרך שהוא יישם את זה זה על ידי חינוך. אבל כאן אנחנו מדברים על מצוות שה' צווה אותנו, והשאלה היא למי ה"צורך" שנהיה טובים? אם בשבילינו, אז כנ"ל מה הצורך ומה המצווה. ואם בשבילו, האם נכון לומר שהמצוות הם לצורכו, האם יש לו טבע כמו שלנו? יש לו נטיה לחינוך, והוא עשה את זה ע"י ציווים? המשנה הזאת שהביאו כעבד המשמש את הרב שלא על מנת לקבל שכר, היא בעייתית. כי היא מעמידה את עשיית המצוות על שימוש לפני אדון. בשימוש לפני אדון יש את החלק הטכני ז"א להביא לו את תצרוכותיו ולסדר את עניניו ויש את הענין הרעיוני הוא הרצון לשמש אותו. עכשיו המצוות שהרעיון שלהם הוא הטוב שבהם, שנהיה טובים ומוסריים ואמיתיים, הופכים פה במשנה למשהו אחר לגמרי, לעבודה לפני אדון רק כי הוא אדון. זאת אומרת שכל החלק הטכני שבמצוות והוא עשיית הטוב והאמת היא בשביל האדון. והרי האדון לא צריך את זה, הופכים כאן את ה' כאילו הוא צריך לעצמו את כל העבודה הזאת, ואנחנו צריכים לעשות את זה בשבילו. דבר נוסף, נאמר כלשון הספרי שכל ענין המצוות הוא "לאהבה את ה'" עשה מתוך אהבה. נשאלת השאלה ולמה האהבה עצמה נצרכת? למי שיש אהבה טבעית לה' (וזה שוב נושא לנדון, יש את שער אהבת ה' בחוה"ל ועוד) הרי לא צריך את הצווי הזה. ומי שאין לו את זה, מה המצווה בזה? למה שיאהב את ה'? האם ה' צריך את זה, נדמה לי שלא (לא עושה לי טוב לחשוב שהוא צריך את האהבה שלנו), ואנחנו? למה אנחנו צריכים את זה? האם כי כך צריך להיות טבעית שאדם יאהב את ה'?! אם כן שתהיה מצווה אחת והיא אהבת ה', ומה זה קשור לכל המצוות. שיהיו מתוך האהבה (ולכאורא זהו ה"לשמה" לשם פועלן כלשון הגמ' בנדרים) זה שתי דברים נפרדים המצווה לאהוב היא דבר נפרד והמצוות והמטרה שלהם הם דבר נפרד. ובעיה שניה, שדומה לבעיה הקודמת במצוות, האם אנחנו צריכים את זה לעצמינו, מי שרוצה שיבחר לעצמו את האמת אם נראה לו שהוא צריך לקיים אותה, ומי שלא רוצה לבחור את האמת הזאת, מה העניין לצוות אותו בזה? למה זה נצרך? האם שוב זה נצרך כי טבע ה' שיהיה כאן טוב ואמת (ואהבת ה' היא טוב), והוא המחנך לזה? אז בספרים כתוב שכל ענין המצוות הוא כדי שנקנה שלמות בכוחינו כדי שנקבל שכר. ומה שנבראנו קודם בעולם הזה הוא כדי שיהיה עולם של עבודה ובה נקנה בעצמינו את הזכות לשכר לעולם הבא. ראשית, מי שגילה את זה (והיום הסוד הזה כבר גלוי בכל הספרים) כבר לא עובד "לשמה" הוא יודע שהכל משחק כדי שיהיה לו קופונים לעולם הבא. ודבר שני אני לא מוכן לשמוע שהבורא הכל יכול לא הצליח להתגבר על הבאג הזה של "נהמא דכיסופא". אני מחכה כאן לכיוון רציני, או להודות שאין מוצא מהפלונטר. ולא לטיוחים ולציטוטים מחז"ל שהיו פעם ומחז"ל שנמצאים היום. לזאב, מה שאתה שואל האם שייך לשמה בלי רווח אישי, כתבתי משהו דומה בערב באשכול על התאוות, שכל אחד למעשה הולך אחרי תאוותיו ורצונותיו, אז מה ההבדל בין צדיק לרשע?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 00:44 |
|
| |
| Zeev_w כתב: |  | אין אפשרות בעולם שאדם יעשה מעשה בלי שהוא ירגיש שהוא מרויח מזה. כי מדוע שיעשה?!
יש כאן פרדוקס,
השאלה שאני שואל הינה פשוטה. האם שייך שהאדם יעשה 'לשמה' מבלי שהמצוה (או כל פעולה שהיא) תיתן לו סיבה לרצות (רווח, הזדהות וכדו')? אני לא מבין איך ניתן להעלות על הדעת אפשרות כזו. כי מדוע ומה המניע 'הרובוטי' שלי לעשות ולבצע פעולה שלא נותנת לי כלום?!. [אגב, גם עשיה מתוך קבלת סמכות ריבונית של העבד כלפי האדון יש לה סוג של משמעות נפשית]
מקווה שהצלחתי להבהיר את דברי.
*הרהורי ליבו -ולא ערעורי או אירור חלילה:) |
|
שאלתך קשורה קשר הדוק לשאלת הבחירה.
בהנחה שהכל הכרחי (דטרמיניסטי) אזי לכל פעולה יש סיבה קודמת ובגרסתו הנוקשה הדטרמיניזם לא מאפשר "לשמה".
בהנחה שיש לאדם בחירה חופשית תיתכן פעולה ללא סיבה קודמת (זוהי בעצם מהות הבחירה החופשית).
אכן טיעונך הוא הטיעון הקלאסי כנגד הבחירה החופשית.
(לא עניתי לדבריך אלא רק הסברתי את רוחב משמעותם).
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 15:07 |
|
| |
הסיפור על פגישת המגיד והבעש"ט סובב סביב הנקודה שהמגיד הסביר נכון את הלימוד רק שהיה חסר "הלשמה" באופן הידוע. מכאן שהמושג לשמה פותח פתח להבחנות והעדפות ודירוגים שלא על פי מה שרואים בעיניים. לדוגמא: על פניו פלוני למדן פחות מאלמוני אבל פלוני לומד לשמה ולכן הוא מדורג אחרת. כך שאולי ניתן לומר שמשפחת מושגי הלשמה נותן שלל כלים לשיפוטים והחלטות שאנן קשורים לעובדות גלויות.
זה מאד שימושי ומאפשר לקיים עולמות מקבילים וריבוי סרגלים של מה רצוי או מבוקש במעשה הדתי.
|
|
|
|
|