|
|
| נשלח ב-14/10/2010 01:58 |
|
| |
יעבץ כתב
כל שידוע לנו הוא שהגות על העולם מובילה אותנו להשגה שכלית
ואקזיסטנציאלית, המורה על כך שאנו והעולם כולו תלויים בישות המצויה מחוץ לעולם, ושאיתה אנו מסוגלים לתקשר. הואיל והעולם קיים, הקב"ה קיים. וקיום העולם נובע מקיום הבוי"ת.
יעבץ וקסמן וכל החברים.
פתרתם את כל השאלות הכי קשות בהנף מקלדת .ידיעה ובחירה.? רשע וטוב לו?.בריאת העולם למה? ועוד ועוד
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 03:39 |
|
| |
| רובן1234 כתב: |  | | יעבץ וקסמן וכל החברים. פתרתם את כל השאלות הכי קשות בהנף מקלדת .ידיעה ובחירה.? רשע וטוב לו?.בריאת העולם למה? ועוד ועוד |
|
צדיק: לא פתרנו כלום, שאלתך היא שאלה גדולה ושדנים בו הרבה, אבל שמציקה ?
צדיק ורע לו, זה שאלה מציקה מאוד,
לגבי ידיעה ובחירה:
ראה אשכול שפתחתי (לדעתי מעניין ונא לעיין לעומק) שאלת ידיעה ובחירה היא כמו כל שאלה מכשילה,
ויש עוד הרבה אשכולות בעניין הנה עוד
ידיעה ובחירה- דיון על מושגים פילוסופים
"אינדטרמניזם" ובעית "הידיעה והבחירה" במשנת הרמב"ם
לגבי צדיק ורע לו:
לי זה לא קשה, ולמה ?
והיות שכל גורלינו בידינו, (לפחות בזמן הסתר פנים) אז הצדיק יודע שיהיה לו רע בעולם הזה, ובכל זאת בוחר להיות צדיק,
וזה עומק דבריהם ז"ל שהעולם הזה רק פרוזדור, כלומר העיקר שם ולא כאן,
והיות שהרשעים יודעים גם שגורלייהם בידיהם, אז בוחרים ועושים הכל להצליח ובלי לספור את האחרים ממטר, ולכן הם באת מצליחים,
יוצא: צדיק בוחר בידיעה שטוב להיות צדיק ברע, מלהיות רע בטוב,
ורשע יודע שרק אם יהיה רע יצליח ובוחר להיות רע, העיקר שיהיה לו טוב,
לגבי למה נברא העולם:
שוב שאלה ששייך לעיון, ולא מציקה והבן,
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 08:57 |
|
| |
רובן
הרשה לי לחזור לנקודה שבה עמד הדיון הפרטי בינינו.
טענת שכלפי אלקים העולם קיים שבריר זמן ותו לא.
מדוע?
אני יכול לחשוב על כמה אפשרויות להבין את דבריך, ולחלקן התייחסתי, ובכל מקרה אחזור.
א. אלקים מנוע מלהתייחס למה שהוא קצרצר מדי עבורו. כפי שאנו איננו טורחים להתייחס לאורך החיים של פרפר או זבוב ולמה שמעסיק אותו.
ב. אלקים הוא חשוב בעיני עצמו מכפי שיתייחס לאדם קצר הימים.
שתי טענות אלו דומות למדי, ועל שתיהן באתי לענות לעיל. זה שאלקים בורא עולם שעבורו הוא כרגע החולף מהר זה עדיין לא אומר שהוא אינו מסוגל ואינו רוצה לגלות איכפתיות כלפי ברואיו.
אפשר וראוי לשאול מנלן שזה באמת כך. שיש בורא, שיש לו איכפתיות. ואלו שאלות מצויינות. אבל אלו שאלות אחרות.
אולי אנסה שוב בלשון אחרת. אתה מעמיד את עצמך (ומזמין אותנו לנקודת הסתכלות זו) במצב של אלקים ביחס לבריאה. וקובע: כיון שזה מהיר מדי, איך אפשר להתייחס? אולי הנסיון לשער מה חושב אלקים נצחי על זמן חולף מבוסס על הנחות שהן טעונות ביקורת או אפילו החלפתן באחרות?
אולי לא הבנתיך ותרצה לבאר עוד?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 09:23 |
|
| |
וקסמן.
עם כל הכבוד ויש הרבה לי זה מציק ומאד . דוקא צדיק ורע לא רשע וטוב לא כ״כ מציק כי לדידי אין מישהו שבאמת טוב לו בזה העולם אז זה נהפך לשאלת צדיק ורע לו מאד רשע ורע לו קצת ... נו נו עם זה אפשר להיסתדר
כתבתה עוד
כן בוודאי שאני מבין את הטענה למה אלוקים מעל הזמן, אני רק אומר שמה שיש לו לא ברור לנו מהמקורות, כלומר לפי דעתינו אין לו זמן, אבל לפי דעתו ?! מנין לנו ? יש לו משהו אחר אולי !
מה ??? לגבי סוף והתחלה מה יכול להיות חוץ מזמן ???
(נ.ב וקסמן אני מאד מאד מתפעל מהראש המבריק שלך בפורום קורא כל דבר שלך בתאווה אתה אחד למיליראד זה עוד שאלה שמציקה לי איך כ״כ הרבה שכל ניכנס בראש של אדם ????????
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 09:30 |
|
| |
בעית רשע וטוב לו, נפתרה כבר בתנ"ך, בשילוב של האמור בספר יונה (השוואת הרשע לבהמה ולקיקיון) עם האמור בתהילים (בפרוח רשעים כמו עשב... להשמדם עדי עד, תהילים צב).
כאשר טוב לרשע אין זה בגלל השגחה פרטית, אלא בגלל שהרשע נמסר לחוקי הטבע, והנהגת העולם היא ברוב נוטה לחסד: השמש זורחת והצמחים והבהמות מתקיימים. לא ניתן להשמיד את כל הרשעים מפני יישוב העולם, על דרך הכתוב (שמות כג, כט) 'לא אגרשנו מפניך בשנה אחת... פן תרבה עליך חית השדה'. הראיה שהצלחת הרשע תלויה במקרה, היא שאם הוא נופל (וזה לא תמיד קורה), אזי הוא נכרת מיד, בניגוד לצדיק אשר 'שבע יפול צדיק וקם'.
בעית צדיק ורע לו, נפתרת על פי 1) דברי הרמב"ן בשער הגמול, שמאחר 'כי אדם אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא' (קהלת ז,כ), הרי שאין אנו יכולים להקשות מדוע רע לצדיק מסוים. 2) על פי רעיון הניסיון שבספר בראשית, ורעיון ייסורים של אהבה (ברכות ה ע"א), המניחים כי לעיתים צמיחה רוחנית של אדם באה דווקא מתוך ניסיון וייסורים.
בנוסף לאמור לעיל, הנהגת העולם לעיתים חורגת ממידת הדין, כדי להשיג את המטרות היסודיות של בריאת העולם - ה'חומרה' של העולם.
הרמב"ם במו"נ התקשה במושג הניסיון ודחה את מושג ייסורים של אהבה, משום שביסס את דוקטרינת השכר והעונש שלו על חוקי הטבע הפיזיקליים הפסיכולוגיים והסוציולוגיים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 09:40 |
|
| |
מימוני.
אני מבהיר את דברי .לגבי אלוקים שהוא לא זמן אי אפשר (איך אפשר להגיד על אלוקים אי אפשר?? אפשר ואפשר על דרך השלילה))ה
לברוא דבר שהוא תלוי בזמן עבר הוה ועתיד אפילו לא ל״שניה״ זה סותר את כל מהותו ,זה כמו להגיד שאלוקים יכל להיות לא אלוקים ה
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 09:49 |
|
| |
הדבר שמציק לי- מאיפה אדם יודע מי רשע ומי צדיק?! ולמי טוב ולמי רע?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 10:14 |
|
| |
ירוחםשמ
קבל ᙧᙧᙧᙧᙧᙧᙧᙧᙧ
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 10:33 |
|
| |
רובן
כתבת שאלקים בתור נצחי ואינסופי לא יוכל לברוא דבר סופי. התוכל להסביר מדוע?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 10:56 |
|
| |
מה לא מובן כאן
אם אני ניצחי ולא זמן ואני רוצה לברוא דבר ששיך בו זמן (שזה לכאורה חוכה ואיטלולה) אני צריך לברוא זמן שלא שייך לגבי כי ברגע שהוא מתחיל הוא ניגמר ???? אני חוזר הזמן מבחינת אלוקים לא רלוונטי ולכן לברוא דבר ששיך בו זמן זה
״ליצנות (בלשון נקיה)ה
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 11:00 |
|
| |
הזמן הוא סך הכל מימד נוסף של המציאות, אם לנקוט את לשונה של תורת היחסות. אם אינך מתפלא כיצד מי שאינו גוף, ברא עולם בעל שלושה מימדים (אורך, רוחב, עומק), מדוע תתפלא על מימד הזמן ?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 11:13 |
|
| |
מה שאני למדתי- כי אם אין זמן אין תנועה ואם אין תנועה אין זמן. אבל ש הזמן קשור לחומר- לא שמעתי ולא מובן לי למה?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 12:10 |
|
| |
יעבץ.
לזה יש את כל עניין ״הצימצום״ למי שמבין (אני לא). אבל אני שואל על הזמן... ואני שוב חוזר, איך אלוקים שאינו זמן אלה נמצא תמיד בנקודה אחת בורא דבר שהוא זמן ??? שנמצא בהרבה נקודות עבר הוה עתיד זה לא יתכן ?? אותו נברא כאילו נגמר לפני שהוא מתחיל ?? הלא כן??? ואם תגיד שאלוקים ברא את הזמן גם לעצמו הוא, היתכן שאלוקים לא יהיה אלוקים???
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 12:38 |
|
| |
רובן:
למה לרדת עלי כך ????
קודם מה זה מעל הזמן ? ואם נעבור את המכשול הזה נמשיך,
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 12:46 |
|
| |
מקס בקהלת כתוב- אין כל חדש תחת השמש- וחז"ל מסבירים תחת השמש אין חדש אבל מעל השמש יש.
כשאלברט איינשטיין קרא את מאמר חז"ל הזה, חקר ומצא, שאם ישלחו לחלל אחד מאחים תאומים, כשיחזור מהחלל הוא יהיה צעיר יותר מאחיו. כלומר הזמן בחלל הוא מעל הזמן שלנו.
|
|
|
|
|