|
|
| נשלח ב-25/5/2011 22:31 |
|
| |
Übermensch 1. לא הסברת איך תכל'ס זה התגשם - זה סותר את דברי הרמב"ם על חוסר ממשות כל הכוחות שמחוץ לאל (אה, אני יודע... כבר חז"ל מספרים על רבי יהושע [נראה לי] שטוען שמה שלעיתים ההולכים לעבודה זרה נרפאים זה רק לנסות אותנו. או, במונחים שלנו, צירוף מקרים. אבל לבנאדם המתנבא בשם יהווה כן מספיק מבחן אמפירי בודד, על פי ספר דברים... מדוע?). איפה מדאברהם עם האבחנה (היפה!) שלו בין רציונלי לרציונליסטי?
2. מי היה כותב ספר שמואל? חז"ל טוענים שהיה זה שמואל עצמו (בבבא בתרא זו עוד הנחתה, אך בוויקיפדיה מופיע מקור לכך, לא לגמרי חד משמעי). האם הוא טעה להאמין באובות וידעונים? זה שאלה כוללת יותר - הנביאים הקדומים מתגלים כאנשים שלא הייתי מלווה להם 100 ש"ח (שלא לדבר על תיאורי הרמב"ם למיניהם). למשל, אלישע שהרג - דרך פנייה לגננת הטרנסצנדנטית כמשמעות הכתובים או דרך פעולה טבעית כשיסוי דובים כאפולוגוטיקת חלק מחז"ל - 42 ילדים בגלל שלעגו לו על היותו קרח? (תשובות שלא תתקבלנה: א. הוא הסתכל וראה שלא יצא מהם שום דבר טוב בעתיד אז יאללה שילכו כפרה ב. הם לעגו לאיזה משהו רוחני והוא הרג אותם כנציגי הסיטרא אחרא או משהו כזה ג. הם היו 42 שדים שהתגלגלו ב42 ילדים)
3. למה אתה מאמין לכותב ספר שמאמין לכל מה שמספרים לו? או - על פי מה אתה מחליט למה להאמין ולמה לא? או שאתה רואה את כל ספרי התנ"ך כמקורות היסטוריים גרידא (שאותם יש לשפוט לפי פרמטרים של היתכנות וסבירות כמו כל תיעוד היסטורי כלשהו)?
תוקן על ידי thepresent ב- 25/05/2011 22:49:21
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 23:33 |
|
| |
Thepresent
אתה גורר אותי על כורחי לענין זה. יפה.
אני רואה את ספר זה וחבריו כמו שרואה אותו הזרם המתון במחקר. לכן אין לי שום בעיה עם אמונותיו של כותב הספר השונות מהשקפות פילוסופיות ורציונאליות, לגבי היתכנות טכניקות מאגיות כלשהן או אי היתכנותן. יש לברור את הידיעות ההיסטוריות העיקריות והחשובות מתוך הקליפות הספרותיות. יש גם חשיבות מסויימת בתוכן הספרותי כשלעצמו, מבחינת בירור ההשקפות והתרבות של דורות אלו.
מצד שני, אינני נעול על היהירות המתיימרת לשלול בוודאות את כל תחום המאגיה. מובן שאני מודע לטשטוש, זיוף ודמיון השולטים בתחום הזה, ועל כן גם אני חשדן כלפיו כמו כל רציונאל, אולם אינני יודע אם אכן אין לתחום זה שום בסיס ריאלי כלשהו, ויוגדר איך שיוגדר. במיוחד לא בימינו, כשתיאוריות מכובדות במדע מניחות ריבוי ממדים ביקום.
עד כאן. אם תנסה לאתגר אותי שוב, אינני בטוח שאיענה (מחוסר זמן וחשק), ועל כך סליחתך. תודה
תוקן על ידי אדםעליון ב- 25/05/2011 23:35:27
תוקן על ידי אדםעליון ב- 25/05/2011 23:36:25
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 09:08 |
|
| |
דייר, אני מודה לך על ההזדמנות לחדד נקודה חשובה מאד שהיא לדעתי קריטית ונקודת מוצא לכל הדיון. שים לב מה שאתה עושה. אתה לוקח את הקבוצה הכי משמעותית המאמצת את המסורת, שבעוד מספר דורות היא תהווה את ה"הוכחה" האולטימטיבית למסורת ולרצף ההיסטורי ואתה אומר שכל קשר בינה ליהדות הוא מקרי לחלוטין! בעצם על מה אתה מסתמך? הנקודה הקריטית מבחינתי היא משהו הרבה יותר בעייתי. בעצם גם אתה נוהג כמו החכם. אתה בודק בעצמיך ומגיע להחלטה כי המשורר ממש לא התכוון לחרדיות. אלא מה? מסיבות שונות שלא הבהרת, אתה מחליט עד היכן אתה משחק את "החכם" ומאיזה שלב אתה סבור כי גישת "התם" נכונה יותר. זה בסדר גמור לאמץ את גישת התם. בעיניי זה גם בסדר לאמץ את גישת החכם. (תיכף נדבר על ר' נחמן, אבל אני מקווה שמותר לי להתווכח עמו. אתה מצטט את הסיפור כמין הוכחה אולטימטיבית שאני טועה). זה גם בסדר להיות גם וגם. אבל עליך לומר מהו הקריטריון לפיו מחליטים מה לקרב ומה לרחק. זה לא מספיק לומר כי החבילה הבסיסית מחייבת. הן כי לא ברור כלל מה היא אותה חבילה בסיסית הן כי צריך להגדיר קריטריון באיזה שלב עוברים מפוזיציית החכם לפוזיציית התם ומדוע. ולר' נחמן בהרחבה. ראשית, כפי שציינתי, ככל הידוע ר' נחמן לא היה נביא. אני גם לא הראשון שמתווכח עמו הן מימין הן משמאל. לסגנונו יש אמנם חן ארכאי. (אני מת על הסוגריים המסבירים כל קטע מי אומר מה וכו') אבל זה נותן שום תוקף סמכותי. למען הסר ספק. משנתו של ר' נחמן מדהימה ומרתקת. אני לא אגלה סוד אם אטען כי הוא ראה את עצמו בתפקיד החכם. או במילים שלך, אל תגיד לי שהקטע הבא לא תפור עליך (על ר' נחמן) כאילו רבי נחמן ראה אותך (את עצמו) וכתב את הסיפור. מסיבות שונות הוא העדיף ליצור את הרושם כאילו הוא מטיף לגרסת התם. אני דווקא מוצא בכתביו, גם בסיפור החכם והתם, לא מעט תובנות שאני מאמץ בשני ידיים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 09:29 |
|
| |
אדם ומקס, אני אמרתי כי מי שמאמין באובות וידעונים אני צריך לבדוק בזהירות רבה את כל עמדותיו ואי אפשר לקבלן כתורה מסיני. ברגע שכותב או עורך ספר שמואל שהוא ללא ספק חוליה מרכזית במסורת ובקנון הדתי תופס את האוב כמשהו ממשי וטבעי, המסקנה היא כי תפיסת העולם שלו הייתה שונה מהותית מתפיסת העולם הפילוסופית של רשב"ח רמב"ם ועוד. מסיבות לא ידועות (יש לי אי אלו השערות בעניין) הם החליטו ליישב את הסתירה בכל מחיר, על ידי פרשנות מפליגה המעקרת לגמרי את הטקסט מתוכנו ומאפשרת להלביש עליו כל רעיון. חופש פרשני מסוג זה בעצם מבטל לחלוטין את הטקסט והופך אותו ללא רלוונטי ולא משמעותי. אז אם אין לנו תנ"ך אז מה יש לנו? אני מכיר את הרעיון כי תורה שבע"פ קידשה את התנ"ך. מה זה אומר? כי יש לאחר בכמה אלפי שנים את היווצרותה של הדת, שבמקרה גמור מייסדיה(חז"ל) אימצו בחום את כל המצוות הכתובות בתנ"ך, שאין לו ערך מצד עצמו וכל סמכותו היא מפי חז"ל? התבלבלתם? לא נורא. גם אני חושב כי הרעיון הזה רק מבלבל. רק רגע, עם השקפות מרכזיות בחז"ל רשב"ח ורמב"ם כן מסתדרים? אה. אז בעצם הם ייסדו את הדת ובמקרה גמור אימצו את חז"ל ואת התנ"ך. מקס, אתה בוודאי יודע כי רוב העם היהודי לא מקיים אורח חיים דתי. אתה מתעקש להיצמד לקבוצה קטנה ושולית, שאינך מסכים לחלוטין עם דרכה ואתה מצדיק זאת בטיעון כי אתה רוצה לשמור על העם? אני בטוח שגם בשוויץ יש קבוצה קטנה המתנגדת לנאורות. נו, אז לדעתך מי שנולד לאב השייך לקבוצה הזאת צריך להישאר או להצטרף לרוב האזרחים בחברה המתוקנת?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 12:39 |
|
| |
| דייר כתב: |  | מקסמן אני מתפלא עליך שניתן אמון בדורות הקודמים הרי כל כך היה קל לשטוף להם את המוח ולהאכיל אותם בלוקשים הם לא היו אינטיליגנטים ולא גלשו לפורום עצכ"ח כמונו. אנחנו צריכים לחקור בשכלנו להגיע למסקנות הגיוניות ונאורות ורק אז לבצע. ייתכן מזכיר לי כל כך את החכם במעשה מחכם ותם של רבי נחמן שזה פשוט מדהים. .
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 12:56 |
|
| |
ייתכן היקר:
אני חושב שאתם נכנסים לפינה דפוקה ביותר,
אתם רוצים לעשות כאן תזה שכאילו הרמב"ם כפה את דעותיו על קודמיו, וכן חז"ל על קודמיהם וכדומה,
אז זהו אתם טועים בגדול וספר איוב תוכיח (שמשה רבינו חיבר ולפי האבן עזרא גם לקח אותו מאחרים\זרים ותירגם לבני ישראל, אז לא צריך להיות ארכיאולוג בשנות האלפיים לאמר זאת, וגם לא ידוע לי שהם מצאו ספר איוב אצל זרים שממנו משה תירגם את ספרו איוב,)
וספר קהלת של שלמה,
פעם פתחתי שני אשכולות בעניין שהתורה והתנ"ך וחז"ל אחריהם רקדו כביכול על שני החתונות, זה לא המצאה של הרמב"ם או חז"ל,
והנה התורה והרציונליות. מול הקבלה הבלתי רציונלי כביכול,
מה לפני ? התורה או הקבלה\פילוסופיה, או שבאו במקביל
תוקן על ידי maxmen ב- 26/05/2011 13:04:23
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 13:15 |
|
| |
דווקא האובות והידעונים אינם צריכים אמונה. יש ידעונים המוכיחים את כוחם ואת מעשיהם בצרוה ממשית.ומשכנעת
האובות- מכובדנו דרום חוקר- העיד כאן בעבר על חברו העושה סיאנסים, ודבריו מדהימים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 13:19 |
|
| |
ייתכן היקר:
לגבי רוב העם היהודי:
רובם הולכים בכיוון שאתה (מצטער) מטיף לה בקנאות מטורפת, כלומר הם יתבוללו כמו בכל ההיסטוריה,
ואנא אל תהיה תמים אנו אומה עם רמת שנאה עצמית מטורפת, ראה את המצב בארץ ישראל והנה http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/243/823.html?hp=1&cat=875&loc=101 יום המילואים בכנסת: "כבר לא צבא העם"
בדיון מיוחד שקיימה ועדת החוץ והביטחון לרגל יום המילואים בכנסת, הציג ראש אכ"א נתונים לפיהם רק 10 אחוזים מחייבי הגיוס עושים "שירות משמעותי" ראה שם עוד
|
| נשלח ב-26/5/2011 13:59 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 14:08 |
|
| |
כל מי שקורא תנ"ך בעיניים בלתי משוחדות מתרשם שהעם היהודי היה עם בריא עובד אדמה חי בשמחה חיים פשוטים עם קשר בלתי אמצעי עם אלוקיו. עולה שלש פעמים בשנה לירושלים מקריב קורבנות עושה על האש נהנה מיגיע כפיו ועובד את ה' בשמחה. אין בתנ"ך שום התייחסות לחומרות מטורפות לירק גוש קטיף להכשר על אקונומיקה להכשרים שונים בד"ץ בית יוסף אוערבך בעלז והשד יודע מה. את החמץ בפסח היו מבערים יום לפני ולא עובדים כמו חמורים חודש ועושים כל מיני קומבינות ותילי תילים של דקדוקי עניות. אין רתיעה מקשרי מסחר וידע עם העמים מסביב. הדרישות הן לחיי מוסר לדאגה לחלש לשמירת שבת ולאי עבודה זרה. אין בתנ"ך רתיעה מדימויים אירוטיים ופחד מכל מה שקשור ליחסים שבינו לבינה ואין כמ"ל. כל קשר בין מה שמתואר בתורה ובתנ"ך למה שקורה היום בבני ברק או בירושלים הוא מקרי בהחלט. החרדים הם מיעוט שלא קובע כלום הרוב המוחלט נע בין חילוניות לדתיות. זה לא להיות חכם או תם זה פשוט להסתכל למציאות בעיניים ולהגיע למסקנות אמיתיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 14:17 |
|
| |
לגבי האובות שכל כך מטרידים את מנוחתך אז כן יכול להיות שבימי קדם הייתה קיימת התופעה של העלאה באוב כמו שלהבדיל היו גילויי שכינה ונביאים וניסים גלויים אז גם לכוחות הסטרא אחרא היו כוחות כמאמר הפסוק "זה לעומת זה עשה האלוקים" מה אתה כל כך מתרגש מזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 15:30 |
|
| |
יתכן עיקר דברי כי- האמונה בדת- היא אמונה בלי כל יכולת של הוכחה ממשית. לא כאן ועכשיו- ולא אתמול, ולא קודם. האובות והידעונים. המאמינים בה, הוכחה לאמונתם היא כאן ועכשיו. אפשר למשש ולחוש אותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 15:31 |
|
| |
דייר, אולי תעשה מצווה ופעם אחת ולתמיד יוקל לי. בא נניח שיש או היו כוחות לישויות אחרות (סטרא אחרא, שדים או כל דבר אחר.) מדוע ואיך היה להם? הרמב"ן (ומישהו למעלה טען שזה בשם ר' יהושע - אני לא מכיר את המקור, אשמח להפניה) טוען כי זה כח שנתן להם הקב"ה על מנת לנסות אותנו. כלומר, - אנו רואים "ניסים" שנעשים לעם אחר או לעובדי ע"ז, וזה רק ניסוי שעושה עימנו הקב"ה. כעת - חלק מאמונתינו היא בעקבות ניסים. נס יציאת מצריים, עשרת המכות, ועד ל"ניסך שבכל יום עימנו" נס השיבה לארץ, ששת הימים וכל אחד והניסים שהוא מאמין בהם. לא רק זאת, ההגדרה של נביא שאנו מחוייבים לשמוע אליו, הינה אך ורק בגלל מופת או נס שהוא עשה. ומכאן לשאלה (ששאלתי רבות אך מעולם לא נענתה כראוי) א. באותה מידה יכול להיות שהניסים שנעשו לנו מקורם באל כלשהו, שעושה אותם לנו כדי לנסות את עמו. ב. אולי ניסי הנביא, גם הם מכח הסיטרא אחרא (או איך שתאהב להגדיר זאת), מדוע שנאמין בו???
חשוב לציין כי השאלות אינן קיימות לשיטת הרמב"ם וכת דיליה, מאחר ולדעתו אין כל ניסים וכוחות מלבדי אלו-הים ואין שום כוחות טומאה וכו'. אלא שעל הרמב"ם יש שאלות רבות וזה אינו המקום.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 15:35 |
|
| |
ייתכן,
כתבת: "ברגע שכותב או עורך ספר שמואל שהוא ללא ספק חוליה מרכזית במסורת ובקנון הדתי תופס את האוב כמשהו ממשי וטבעי, המסקנה היא כי תפיסת העולם שלו הייתה שונה מהותית מתפיסת העולם הפילוסופית של רשב"ח רמב"ם ועוד.מסיבות לא ידועות (יש לי אי אלו השערות בעניין) הם החליטו ליישב את הסתירה בכל מחיר, על ידי פרשנות מפליגה המעקרת לגמרי את הטקסט מתוכנו ומאפשרת להלביש עליו כל רעיון. חופש פרשני מסוג זה בעצם מבטל לחלוטין את הטקסט והופך אותו ללא רלוונטי ולא משמעותי. אז אם אין לנו תנ"ך אז מה יש לנו? -
ספר דברים הוא גם תנ"ך - ראה מה נאמר בפרק יח :
ט כִּי אַתָּה בָּא אֶל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ לֹא-תִלְמַד לַעֲשׂוֹת כְּתוֹעֲבֹת הַגּוֹיִם הָהֵם. י לֹא-יִמָּצֵא בְךָ מַעֲבִיר בְּנוֹ-וּבִתּוֹ בָּאֵשׁ קֹסֵם קְסָמִים מְעוֹנֵן וּמְנַחֵשׁ וּמְכַשֵּׁף. יא וְחֹבֵר חָבֶר וְשֹׁאֵל אוֹב וְיִדְּעֹנִי וְדֹרֵשׁ אֶל-הַמֵּתִים. יב כִּי-תוֹעֲבַת יְהוָה כָּל-עֹשֵׂה אֵלֶּה וּבִגְלַל הַתּוֹעֵבֹת הָאֵלֶּה יְהוָה אֱלֹהֶיךָ מוֹרִישׁ אוֹתָם מִפָּנֶיךָ. יג תָּמִים תִּהְיֶה עִם יְהוָה אֱלֹהֶיךָ. יד כִּי הַגּוֹיִם הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אַתָּה יוֹרֵשׁ אוֹתָם אֶל-מְעֹנְנִים וְאֶל-קֹסְמִים יִשְׁמָעוּ וְאַתָּה לֹא כֵן נָתַן לְךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ. ..
|
|
| נשלח ב-26/5/2011 15:47 |
|
| |
מלחמת כוחות.
תרגום יונתן במדבר פרק לא
וַהֲוָה כֵּיוַן דְחָמָא בִּלְעָם חַיָיבָא יַת פִּינְחָס כַּהֲנָא רָדִיף מִן בַּתְרוֹי עָבַד מִלְתָא דְקוּסְמִין וּפָרַח בְּאַוִיר שְׁמַיָא מִן יַד אִידְכַּר פִּינְחָס שְׁמָא רַבָּא וְקַדִישָׁא וּפָרַח בַּתְרוֹי וְאַחְדֵיהּ בְּרֵישֵׁיהּ וְאַחְתֵיהּ שְׁלַף סַיְיפָא וּבְעָא לְמִקְטְלֵיהּ פָּתַח פּוּמֵיהּ בְּמִילֵי תַחֲנוּנִין וַאֲמַר לְפִינְחָס אִין תְּקַיֵים יַת נַפְשִׁי מִשְׁתַּבַּעְנָא לָךְ דְכָל יוֹמִין דַאֲנָא קְיַים לֵית אֲנָא מְלַטֵיט יַת עַמָךְ עָנֵי וַאֲמַר לֵיהּ הֲלָא אַנְתְּ הוּא לָבָן אֲרַמָאָה דְבָעִית לְמֵישֵׁיצַיָא יַת יַעֲקֹב אָבוּנָן וּנְחָתַת לְמִצְרַיִם בְּגִין לְמוֹבְדָא זַרְעָא וּמִן בָּתַר דִנְפָקוּ מִמִצְרַיִם גָרֵיתָא בְּהוֹן עֲמָלֵק רַשִׁיעָא וּכְדוֹן
|
|
|
|
|